Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Sri Lankan sisällissodan päättymisestä 10 vuotta – pääsiäisen terrori-iskut palauttivat poikkeustilan ja pelon uusista väkivaltaisuuksista

Pääsisäisenä tapahtuneiden ääri-islamistien iskujen jälkeen eri puolilla maata on hyökkäilty muslimivähemmistöä vastaan. LEHTIKUVA / AFP

Sri Lankassa muistetaan tänä viikonloppuna kymmenen vuotta sitten päättyneen sisällissodan uhreja. Turvatoimet muistotilaisuuksissa ovat tiukat, koska maassa on ollut levotonta pääsiäisenä tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Sota Sri Lankan hallituksen ja tamilikapinallisten välillä kesti melkein 40 vuotta. Se päättyi lopulta toukokuussa 2009 kapinallisten tappioon.

Sodassa kuoli ainakin 100 000 ihmistä ja kateisiin jäi yli 20 000. Vasta viime vuosina viranomaiset ovat ryhtyneet selvittämään kadonneiden kohtaloa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Sri Lankan hallitus on ollut haluton tutkimaan tapauksia, koska sen sotilaiden on syytetty tappaneen kymmeniätuhansia tamilisiviilejä sodan viimeisten kuukausien aikana.

Anandarasan Nagakanni, 61, etsii yhä poikaansa Arindavadasia.

– Viimeisen kerran hänet on nähty Sri Lankan sotilaiden kanssa. Sen jälkeen hänestä ei ole mitään tietoa, hän kertoo.

Tamiliuhrien muistaminen oli pitkään pannassa

Vaikka sota päättyi vuosikymmen sitten, valtaväestön ja tamilivähemmistön välillä on yhä jännitteitä. Tutkimuslaitos International Crisis Group julkisti hiljattain raportin, jonka mukaan hallituksen lupaamat poliittiset uudistukset sekä sodanaikaisten julmuuksien selvittäminen ovat jääneet puolitiehen.

– Monien Sri Lankan pohjois- ja itäosissa asuvien ihmisten kannalta sota ei ole edelleenkään täysin loppunut, raportissa todetaan.

Sodassa kuolleiden tamilien muistamista pidettiin pitkään kumouksellisena toimintana. Asevoimat jopa tuhosi tamilien hautausmaita samaan aikaan kun se pystytti muistomerkkejä omille sotilailleen.

Tänä vuonna asevoimat on vakuuttanut, että kaikkien muistotilaisuuksien halutaan sujuvan rauhallisesti.

– Samoin kuin me suremme kaatuneita sotilaita, tamilisiviileillä on myös oikeus muistaa sodassa kuolleitaan, asevoimien päällikkö Mahesh Senanayake sanoi.

Terrori-iskut katkaisivat pitkän rauhallisen ajanjakson

Sodan jälkeisinä vuosina Sri Lankan talous lähti kasvuun ja maasta tuli suosittu turistikohde. Pääsiäisen terrori-iskut kuitenkin katkaisivat pitkän rauhallisen ajanjakson.

Paikallisten ääri-islamistien iskuissa kirkkoihin ja hotelleihin kuoli lähes 260 ihmistä. Sen jälkeen eri puolilla maata on hyökkäilty muslimivähemmistöä vastaan.

Iskujen takia hallitus myös otti jälleen käyttöön sotavuosilta tutun poikkeustilan. International Crisis Group on varoittanut, että iskut vaikeuttavat ponnisteluja pysyvän rauhan saavuttamiseksi.

– Ne pahensivat ihmisten pelkoja, rikkoivat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kirvoittivat lisää väkivaltaa, ICG listasi raportissaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi