Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

USA:ssa ajetaan maanlaajuista aborttikieltoa – nykyinen Korkein oikeus voi olla valmis linjan kiristämiseen

Abortin vastainen liike on Yhdysvalloissa iso poliittinen voima. Kuva Washingtonin viime tammikuun March for Life -marssilta. Kuva: Saul Loeb

Alabaman osavaltio hyväksyi tiistai-iltana Yhdysvaltain toistaiseksi tiukimman aborttilain, joka kieltää raskauden keskeyttämisen käytännössä kaikissa olosuhteissa. Ainoa poikkeus on tilanne, jossa naisen terveys on vakavasti uhattuna raskauden vuoksi.

Laki on siten selvästi tiukempi kuin kuudessa muussa republikaanien hallitsemassa osavaltiossa aiemmin tänä vuonna hyväksytyt lait, jotka nekin kieltävät abortin, mutta vasta kuudennen raskausviikon jälkeen. Rajaa perustellaan sillä, että sikiön sydämenlyönnit voidaan havaita noin kuuden viikon iässä.

Alabamassa kaiken ikäisten sikiöiden kaikenlainen abortointi on jatkossa kielletty myös silloin kun raskaus on alkanut raiskauksen tai insestin seurauksena. Näihin tapauksiin liittyvää poikkeusta harkittiin lakiin, mutta se kaatui Alabaman senaatin äänestyksessä.

Uusi laki astuu voimaan puolen vuoden kuluttua siitä, kun Alabaman kuvernööri Kay Ivey on sen allekirjoittanut. Ivey on aiemmissa yhteyksissä puhunut abortin kieltämisen puolesta myös niissä tapauksissa kun raskaus on saanut alkunsa vastoin naisen tahtoa.

Brittilehti Guardianin paikan päällä olevien kirjeenvaihtajien Erin Durkinin ja Jessica Glenzan mukaan Alabaman uusi aborttilaki on vain yksi osa USA:ssa käynnissä olevaa laajempaa abortin vastaista liikehdintää, joka on tuottanut viime kuukausien aikana ainakin 61 aborttioikeuden rajoittamiseen tähtäävää lakialoitetta.

Kuuden viikon laki on ajettu läpi republikaanien vahvasti hallitsemissa Kentuckyn, Mississippin, Ohion ja Georgian osavaltioissa. Kymmenissä muissa osavaltioissa on käynnistetty samansuuntaisia lakihankkeita. Niitä on tuotu provosointimielessä jopa New Yorkin ja Illinoisin kaltaisiin aborttioikeutta vahvasti puolustaviin osavaltioihin.

Uudet lait haastetaan todennäköisesti saman tien oikeudessa, koska ne ovat vastoin Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden vuonna 1973 tekemää linjoitusta.

Tässä niin sanotussa Roe vastaan Wade -päätöksessä Korkein oikeus linjasi, että naisella on perustuslain takaama oikeus raskauden keskeyttämiseen myös silloin kun raskaus ei uhkaa naisen henkeä, ja että syntymättömillä sikiöillä ei ole lain suojaa, koska he eivät ole henkilöitä. Aborttien tekeminen sallittiin näin aina 24. raskausviikkoon asti.

Muun muassa ACLU (American Civil Liberties Union) ja Planned Parenthood -järjestöt ovat jo ilmoittaneet, että ne vievät Alabaman ja muiden osavaltioiden uudet aborttilait oikeuteen perustuslain vastaisina.

– Tämä laki ei tule voimaan milloinkaan lähitulevaisuudessa, ja abortti säilyy turvallisena ja laillisena terveydenhuollon toimenpiteenä kaikilla osavaltion klinikoilla, vakuutti ACLU:n Alabaman osasto tiistaina tiedotteeseen.

Juuri oikeusprosessiin päätyminen kuitenkin on abortin vastustajien tavoitteena, väittävät Yhdysvaltain johtavat viestimet.

Tavoitteena on, että Alabaman laki päätyisi Korkeimpaan oikeuteen asti niin että vuoden 1973 aborttilinjoitus voitaisiin kaataa.

Vielä vuosi sitten tämä ei olisi ollut mahdollista, koska konservatiiveilla ei ollut enemmistöä Korkeimman oikeuden tuomarikunnassa. Viime heinäkuussa tilanne kuitenkin muuttui, kun presidentti Donald Trump nimitti Brett Kavanaughin oikeuden yhdeksänneksi jäseneksi. Nykyinen aborttilinja voisi siten kaatua tuomariäänin 5–4.

Janne Yläjoki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi