Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Indonesiasta tulossa seuraava pääkaupungin vaihtaja – Jakartan herrat halutaan Borneon takamaille orankipuiston viereen

Jakarta kärsii jatkuvista tulvista. Ilmiötä pahentaa maan vajoaminen, joka taas johtuu pohjavesivarojen ylikäytöstä. Kuva: Bay Ismoyo

Yli 260 miljoonan asukkaan Indonesia on lähtenyt Kazakstanin, Burman, Burundin ja Palaun viitoittamalle tielle käynnistämällä virallisen selvityksen pääkaupungin vaihtamisesta.

Vastikään virkakautensa uusineen Indonesian presidentin Joko Widodon mukaan maalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtää hallintokeskus uuteen paikkaan, koska nykyisen pääkaupungin Jakartan infrastruktuuria ei voida enää pelastaa.

30 miljoonan asukkaan metropolialue kärsii muun muassa puhtaan veden jakeluun ja liikenteen päästöihin liittyvistä ongelmista.

Kysymys ei ole pelkästään ihmisten elämänlaadusta, vaan myös siitä, että pääkaupunkiseudun valtava liikakansoitus jarruttaa Indonesian taloudellista kehitystä. Yksinomaan seudun liikenneruuhkat aiheuttavat vuosittain noin 100 biljoonan rupian eli 6,2 miljardin euron taloudelliset menetykset, väittää kansallisen kehityksen suunnitteluministeriö.

Yksinomaan ruuhkat aiheuttavat vuosittain miljardien menetykset.

Indonesian valtiovarainministerin Sri Mulyani Indrawatin mukaan pääkaupungin vaihtaminen antaa maan talouselämälle uutta virtaa, kunhan siitä ei tehdä liian kallista projektia.

– Ei voida lähteä siitä, että mennään johonkin täysin eristyksissä olevaan paikkaan, jonka infrastruktuuriin pitäisi investoida (paljon)... Me haluamme riittävän keskeisellä sijainnilla olevan paikan (...) joka on ympäristön kannalta kestävä ja huomioi myös sen, että olemme Indonesiassa hyvin keskeisellä maanjäristysalueella, Indrawati totesi amerikkalaiselle CNBC-kanavalle.

Kuva: Tuija Tyrväinen

Presidentti Widodo on arvioinut, että pääkaupungin vaihtamisesta voitaisiin selvitä reilulla 30 miljardilla eurolla.

Vahvimpana ehdokkaana uudeksi pääkaupungiksi keikkuu Borneon saaren eteläosassa sijaitseva 240 000 asukkaan Palangka Raya, joka on nyt Keski-Kalimantanin maakunnan hallintokeskus ja merkittävä yliopistokaupunki. Sen kovimmat kilpailijat ovat vielä kauempana Borneon sisämaassa sijaitsevia pikkukaupunkeja.

Myös Jaavan kaupunkeja on esitetty, mutta presidentin selkeä tahtotila on ollut se, että pääkaupunki on siirrettävä pois ylikansoitetulta saarelta. Islannin kokoisella Jaavalla asuu yli 140 miljoonaa ihmistä.

Jaavalta pois ajavia tekijöitä ovat alueen maanjäristysalttius ja se, että erityisesti Jakartan seudulla maa vajoaa pohjavesivarojen ylikulutuksen vuoksi. Puolet Jakartasta on jo nyt merenpinnan tason alapuolella, mikä pahentaa tulvia. Bandungin teknillisen korkeakoulun mukaan jopa 95 prosenttia Jakartan pohjoisista rannikkoalueista uhkaa jäädä meren alle vuoteen 2050 mennessä.

Palangka Rayassa ei olisi tällaisia ongelmia ja lisäksi se olisi keskellä Indonesian talouden uutta kivijalkaa, palmuöljytuotantoa. Palmuöljy ja maan toinen biotuote – puuhiilibriketit – toivat viime vuonna Indonesialle yhteensä lähes 40 miljardin vientitulot.

Aivan uuden pääkaupungin kupeessa olisi myös maailman suurin orankien pelastuskeskus, Nyaru Menteng, jonka toimintaa kelpaisi esitellä sademetsistä huolestuneille eurooppalaisille.

Janne Yläjoki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi