Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

USA jatkaa Iranin vastaista uhittelua – lähettää maihinnousualuksen Lähi-itään

Yhdysvallat lähetti jo aiemmin Persianlahdelle lentotukialuksen ja useita B-52-pommikoneita. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat lähettää maihinnousualuksen ja ohjuspatteriston Lähi-itään varautuakseen Iranista tulevaa uhkaa vastaan, kertoo maan puolustusvoimat.

Yhdysvallat on jo aiemmin lähettänyt Persianlahdelle lentotukialuksen ja useita B-52-pommikoneita. Alkuviikolla ulkoministeri Mike Pompeo teki yllätysvierailun Irakiin ja perusteli sitä Iranin aiheuttamalla "välittömällä uhalla".

Yhdysvaltain puolustusvoimat toteaa lausunnossaan, että maihinnousualuksen ja patteriston lähettäminen on vastaus merkkeihin, joiden mukaan Iran on kohottanut valmiuttaan hyökätä USA:n Lähi-idässä olevia joukkoja ja maan etuja vastaan.

– Puolustusministeriö seuraa edelleen tarkkaan Iranin toimintaa, heidän armeijaansa ja edustajia, Pentagon totesi lausunnossaan.

Puolustusvoimien lausunnon mukaan Yhdysvallat ei etsi konfliktia Iranin kanssa, mutta maa on valmis puolustamaan joukkojaan ja omaa intressiään.

Yhdysvallat ei kuitenkaan ole suoraan suostunut kertomaan, mistä Iranin aiheuttamasta uhasta on kyse.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger arvioi aiemmin STT:lle, että kyse on tässä vaiheessa enemmänkin valtapelistä ja sotilaallisesta pullistelusta. Hänen mukaansa on vaikea nähdä, millainen Iranin välitön uhka muita kohtaan olisi.

– Iranin sotilaalliset kyvyt ovat kuitenkin melko rajalliset, eikä sillä ole ydinasesateenvarjoa suojaamassa hallitusta. He ovat muihin verrattuna melko heikossa asemassa, Mühlberger totesi.

Iranin ydinsopimus murenee

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat kiristyneet presidentti Donald Trumpin kaudella. Reilu vuosi sitten Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta, ja tällä viikolla Iranin mitta näytti tulleen täyteen. Iranin presidentti Hasan Ruhani kertoi keskiviikkona maansa lakkaavan noudattamasta osaa vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen rajoitteista.

Ruhanin mukaan lisätoimia on luvassa, elleivät sopimuksessa yhä mukana olevat eurooppalaiset Britannia, Ranska ja Saksa ryhdy noudattamaan omia sitoumuksiaan Iranin öljy- ja pankkisektorin suhteen kahden kuukauden kuluessa.

Torstaina Euroopan suurvallat kiirehtivät kertomaan yhteislausunnossaan seisovansa yhä Iranin ydinsovun takana. Samalla ne kuitenkin paheksuivat Iranin uhkavaatimuksia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi