Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Jemenin hallinnon mukaan huthikapinallisten vetäytyminen satamista on juoni – kapinalliset sanoivat toteuttaneensa tulitaukosopimuksen ensimmäisen vaiheen velvoitteet

Huthikapinallisten on pitänyt vetäytyä Hodeidasta jo aiemmin, mutta yritykset ovat epäonnistuneet. LEHTIKUVA/AFP

Jemenin hallituksen edustajan mukaan huthikapinallisten vetäytyminen Hodeidasta ja kahdesta muusta satamakaupungista on juoni. YK kertoi tänään, että kapinalliset ovat luvanneet vetäytyä kolmesta tärkeästä satamasta.

– Huthit ovat aloittaneet uuden juonen luovuttamalla takaisin itselleen Hodeidan, Saleefin ja Ras Issan kaupungit ilman YK:n tai hallituksen edustajien valvontaa, aluejohtaja Al-Hasan Taher sanoi.

Sataminen luovuttaminen olisi ensimmäinen käytännön askel joulukuussa Ruotsissa solmitun tulitaukosopimuksen soveltamisessa. Huthikapinallisten oli määrä vetäytyä Hodeidasta jo helmikuussa, mutta operaatio epäonnistui.

Huthien mukaan he ovat nyt täyttäneet velvoitteensa.

– Olemme panneet toimeen kaikki ensimmäisen vaiheen velvoitteet. YK:n on nyt saatava vastapuoli toteuttamaan omansa, sanoi huthien edustaja, prikaatikenraali Mohammed al-Qaderi Twitterissä.

Hutheja lähellä olevien lähteiden mukaan satamat luovutettiin Jemenin rannikkovartiostolle. Huthit ovat hallinneet satamia vuodesta 2014.

Kaksi kolmannesta tarvitsee apua

YK valvoo vetäytymistä ja sen etenemisestä on tarkoitus raportoida mahdollisimman pian turvallisuusneuvostolle.

Sitten vuoden 2015 kymmeniätuhansia ihmisiä on kuollut huthikapinallisten ja Saudi-Arabian tukemien hallituksen joukkojen välisissä yhteenotoissa. Monet kuolonuhreista ovat olleet siviilejä. YK:n mukaan sota on saanut aikaan maailman pahimman humanitaarisen kriisin. Arvioiden mukaan yli 24 miljoonaa jemeniläistä eli yli kaksi kolmasosaa maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Pelastakaa Lapset -järjestö varoitti huhtikuun lopussa maassa mahdollisesti voimistuvasta koleraepidemiasta. Vuodenvaihteen jälkeen jo yli 100 000 alle 15-vuotiasta jemeniläislasta on sairastunut koleraan. Määrä on yli kaksinkertainen viime vuoden vastaajaan ajanjaksoon verrattuna.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi