Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Uhanalaiset lyyrysarvet kärsivät kuivuudesta Myanmarissa, mutta joukkorahoitus pelasti

Luonnonpuiston harvinaiset eläimet saivat apua joukkorahoituksen kautta. Lehtikuva/AFP

Puistonvartijoiden avunpyynnöstä alkanut joukkorahoituskampanja pelasti lauman uhanalaisia hirvieläimiä Myanmarissa.

Harvinainen lyyrysarvi on kaakkoisaasialaisen valtion keskiosissa sijaitsevan Shwe Settawin luonnonpuiston kotoperäinen laji. Viimeaikoina puisto ja tämän seurauksena myös lyyrysarvet ovat kärsineet kuivuudesta.

Lämpötilat ovat nousseet kuivan kauden aikana ennätyksellisiin 47 lämpöasteen lukemiin ja suojelualueen vesistöt ovat kuivuneet.

Suojelualueella on noin 20 järveä ja lampea. Nämä altaat ovat elintärkeitä eläinten selviämiselle.

Apu löytyi sosiaalisesta mediasta

Huhtikuussa puistonvartijat alkoivat koota omia rahojaan, jotta saisivat matkustettua läheiselle joelle hakemaan vettä puiston noin tuhannelle lyyrysarvelle.

Puistonvartijoiden mukaan sarvipäät olivat alkaneet vaellella yhä lähemmäksi lähiseudun kyliä veden perässä. Näin tehdessään eläimet asettivat itsensä hengenvaaraan, sillä seudulla on ollut salametsästäjiä ongelmaksi asti.

Puistonvartijat ehtivät täyttää puiston kuivuneita altaita jonkin aikaa, ennen kuin he tajusivat, ettei ratkaisu ole kestävä. Tämän vuoksi puiston henkilökunta päätti julkaista avunpyynnön Facebookissa.

Lyyrysarville alkoi tämän seurauksena valua lahjoituksia ympäri maata.

Kerätyillä varoilla puistoon saatiin vuokrattua säiliöautoja kuljettajineen. Kyseiset ajoneuvot tekivät kuusi päivittäistä reissua 15 kilometrin päässä olevalle joelle. Yhteen säiliöautoista mahtuu 4 500 litraa vettä.

Vartijat päättivät jossain kohtaa jopa kieltäytyä rahan vastaanottamisesta. Heidän arvionsa mukaan tuohon mennessä kerätyt rahat riittäisivät hyvin siihen saakka, että monsuuni saapuu ja puiston kuivat altaat jälleen täyttyvät.

Sateet eivät ratkaise ongelmia

Toisessa osassa luonnonpuistoa on käynnissä erittäin uhanalaisen burmantähtikilpikonnan lisääntymisohjelma. Myös nämä jättiläiskilpikonnien sukuun kuuluvat panssariselät ovat kärsineet kuivuudesta.

– Menetimme muutamia kilpikonnia äärimmäisen kuumuuden seurauksena. Tuollaista ei tapahdu joka vuosi. Kolme tai neljä – löysimme ne vain kuolleena, kertoo matelijoita ja sammakkoeläimiä tutkiva herpetologi Steve Platt World Conservation Societylta.

Puiston eläinten ahdinko ei kuitenkaan pääty, kun sateet saapuvat. Puisto on paikallisten ja suojelutoimia tekevien välisen konfliktin keskiössä.

Lähialueen kylät ovat hyvin köyhiä, eikä monilla ole kotonaan sähköä. Tämän vuoksi lähiseudun asukkaat liikkuvat puistossa polttopuita etsien.

Puistonvartijat ovat myös ilmaisseet huolensa salametsästyksestä. Heidän mielestään alueelle tarvitaan lisää vartiopisteitä ja henkilökuntaa, jotta lyyrysarvien tulevaisuus saataisiin turvattua.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi