Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Erikoissyyttäjä Mueller kutsuttiin kongressin kuultavaksi – Trump kimpaantui Twitterissä

Demokraattien hallussa oleva edustajainhuone kutsui Muellerin kuultavakseen erityisesti presidentin epäillystä oikeuden estämisestä. Lehtikuva/AFP

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan epäiltyjä Venäjä-kytköksiä ja presidentin mahdollista oikeuden estämistä tutkineen erikoissyyttäjä Robert Muellerin on määrä saapua kongressin kuultavaksi toukokuun puolessavälissä.

Asiasta kertoi edustajainhuoneen jäsen, demokraattiedustaja David Cicilline Fox Newsin lähetyksessä sunnuntaina. Hänen mukaansa Muellerin edustajat olivat alustavasti suostuneet ehdotettuun päivämäärään 15. toukokuuta.

Myöhemmin julkaisemassaan Twitter-viestissä Cicilline kuitenkin tarkensi, ettei "mistään ole vielä sovittu".

– Se on päivämäärä, jota valiokunta on ehdottanut, ja toivomme erikoissyyttäjän suostuvan siihen, Cicilline kirjoitti.

Demokraattien hallussa oleva edustajainhuone kutsui Muellerin kuultavakseen erityisesti presidentin epäillystä oikeuden estämisestä.

Televisiohaastattelussaan Cicilline oli sanonut, ettei ole vielä takuita siitä, että Mueller saapuisi todistamaan, mutta ettei Valkoinen talo ole toistaiseksi yrittänyt puuttua asiaan.

Twitterissä presidentti Trump kuitenkin kommentoi, ettei Muellerin pitäisi saapua todistamaan.

– Miksi demokraatit kongressissa tarvitsevat Robert Muellerin todistamaan? Yrittävätkö he uudestaan koska heitä suututti nähdä vahva EI VEHKEILYÄ -päätelmä? Ei ollut mitään rikosta, paitsi toisella puolella, ja EI OIKEUDEN ESTÄMISTÄ. Bob (Robert) Muellerin ei pitäisi todistaa, Trump kirjoitti.

Oikeusministeri kieltäytyi todistamasta

Yhdysvalloissa on vellonut keskustelu Muellerin raportista siitä lähtien, kun oikeusministeri William Barr luovutti maaliskuussa kongressille nelisivuisen tiivistelmän sen päätelmistä.

Tiivistelmän mukaan tutkinta ei löytänyt todisteita siitä, että Trumpin kampanja olisi vehkeillyt Venäjän kanssa. Sen sijaan raportti ei tiivistelmän mukaan ottanut kantaa siihen, syyllistyikö presidentti oikeuden estämiseen.

Kun Muellerin osittain sensuroitu raportti julkaistiin huhtikuussa, kävi ilmi, että raportin mukaan suuri määrä todistusaineistoa puhui sen puolesta, että presidentti oli estänyt oikeutta.

Oikeusministeri Barr kieltäytyi päättyneellä viikolla todistamasta edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan kuulemisessa. Torstaille suunnitellussa kuulemisessa oli tarkoitus käsitellä Barrin toimia Muellerin Venäjä-tutkinnan tulosten raportoinnissa.

Barr oli keskiviikkona viisi tuntia senaatin oikeusvaliokunnan kuulemisessa, jossa hän puolusti toimiaan Muellerin raporttiin liittyen.

Aiemmin yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet olivat kertoneet, että Mueller oli tyytymätön siihen, miten oikeusministeri Barr esitti hänen löydöksensä tiivistelmässään. Asia kävi ilmi kirjeestä, jonka Mueller oli kirjoittanut Barrille sen jälkeen, kun Barr oli luovuttanut tiivistelmänsä kongressille.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi