Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trump ja Putin keskustelivat puhelimessa Muellerin Venäjä-tutkinnan tuloksista

Tutkinnan mukaan Donald Trumpin kampanjan jäsenet odottivat hyötyvänsä Venäjän vaikutusyrityksistä vuoden 2016 presidentinvaaleissa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimessa erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan raportista, kertoo yhdysvaltalaismedia.

Muun muassa CNN:n mukaan Trump kertoi toimittajille, että Putin "ikään kuin hymyili" Venäjä-tutkinnan tuloksille.

Trumpin mukaan puhelussa käsiteltiin myös useita muita asioita. Washington Postin mukaan puhelu kesti yli tunnin.

Myös Trump itse vahvisti puhelinkeskustelun Twitterissä.

– Todella hyvä puhelu Venäjän presidentti Putinin kanssa eilen. Mahtavaa potentiaalia hyvään/loistavaan suhteeseen Venäjän kanssa, siitä huolimatta mitä luette ja näette valeuutismediassa. Katsokaa kuinka he johtivat teitä harhaan "Venäjän kanssa vehkeilystä". Maailma voi olla parempi ja turvallisempi paikka. Mukavaa! Trump kirjoitti lauantaina.

Perjantainen puhelinkeskustelu oli ensimmäinen sen jälkeen, kun Muellerin Venäjä-tutkinta päättyi.

Tutkinnan mukaan Trumpin kampanjan jäsenet odottivat hyötyvänsä Venäjän vaikutusyrityksistä vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Tutkinnassa ei kuitenkaan löydetty todisteita siitä, että Trumpin kampanjaväki olisi juonitellut Venäjän kanssa.

Venäjän puhelusta tekemässä tiivistelmässä ei mainita Muellerin tutkintaa lainkaan. Tiivistelmän mukaan Trump ja Putin keskustelivat "kahdenvälisten suhteiden nykyisestä tilasta ja mahdollisuuksista painottaen taloudellista yhteistyötä".

Puhelu keskittyi Venezuelan kriisiin

Putinin ja Trumpin keskustelu keskittyi erityisesti Venezuelan kärjistyneeseen tilanteeseen. Uutistoimisto AFP kertoi Trumpin tulkinneen, että keskustelut Venezuelasta olivat hyvin positiivisia. Väitettä voi pitää yllättävänä, sillä jännitteet Yhdysvaltain ja Venäjän välillä ovat kasvaneet Venezuelan kuukausia jatkuneen pattitilanteen takia. Venäjä on syyttänyt Yhdysvaltoja siitä, että se lietsoo vallankaappausta Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa vastaan.

– Putin ei halua puuttua Venezuelan tilanteeseen muutoin kuin, että hän haluaa nähdä, että Venezuelassa tapahtuu jotain positiivista, Trump sanoi puhelunkeskustelun jälkeen.

– Ja minä olen samaa mieltä. Haluamme saada maahan humanitaarista apua. Ihmiset nääntyvät nälkään.

Venäjä sen sijaan tulkitsi johtajakaksikon keskustelua hieman toisella tavalla. Maa totesi lausunnossaan, että Putin ainoastaan totesi, että venezuelalaisilla on oikeus itse päättää maansa tulevaisuudesta.

CNN:n tietojen mukaan Putinin ja Trumpin puhelussa käsiteltiin myös muun muassa Pohjois-Korean ja Venäjän välistä mahdollista ydinasesopimusta ja Ukrainan tilannetta. Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sandersin mukaan Muellerin Venäjä-raportin tuloksia käsiteltiin vain "hyvin, hyvin lyhyesti".

Yhdysvaltain oikeusministerin sanottu syyllistyneen rikokseen

Muellerin tutkinta ja tutkinnasta tehdyn raportin käsittely julkisuudessa ovat ajaneet osan Trumpin kabinetista ahtaalle. Eilen edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi sanoi oikeusministeri William Barrin syyllistyneen rikokseen valehdellessaan kongressin kuulemisessa.

Barr kertoi kongressille viime kuussa, että hän ei tiennyt, oliko erikoissyyttäjä Mueller tyytyväinen hänen laatimaansa tiivistelmään, jossa summattiin yhteen Muellerin Venäjä-tutkinnan tuloksia. Vastikään kävi kuitenkin ilmi, että Mueller oli lähettänyt Barrille kirjeen, jossa hän arvosteli Barrin nelisivuista tiivistelmää puutteelliseksi.

Kirje oli lähetetty ennen kuin Barr kommentoi asiaa kongressille.

– Yhdysvaltojen oikeusministeri ei kertonut Yhdysvaltojen kongressille totuutta. Se on rikos, Pelosi sanoi tiedotustilaisuudessaan kongressissa torstaina.

Oikeusministeriön tiedottaja tyrmäsi välittömästi Pelosin syytökset pitäen niitä "perusteettomana ja vastuuttomana hyökkäyksenä" Barria vastaan.

Barr puolustautui itse keskiviikkona senaatissa sanomalla, että hän viittasi kommenteillaan Muellerin toimistoon – ei Muelleriin itseensä.

– Tiedättehän, kirje oli hieman hapan. Luulen, että joku hänen henkilökunnastaan varmaan kirjoitti sen, Barr sanoi CNN:n mukaan.

Barr kuitenkin myönsi keskustelleensa kirjeestä myös puhelimitse Muellerin kanssa.

Barrin laatima tiivistelmä oli ensimmäinen asiakirja, jonka kautta kongressi ja yleisö saivat tietoa Muellerin Venäjä-tutkinnan tuloksista. Julkisuudessa Barria on arvosteltu muun muassa siitä, että hän antoi tiivistelmässä Trumpille puhtaat paperit oikeuden estämisen suhteen, vaikka Mueller jätti kysymyksen auki ja viittasi useisiin tilanteisiin, joissa Trump saattoi syyllistyä oikeuden haittaamiseen ja siten rikokseen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi