Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

USA:n oikeusministeri Barr puolusti oikeusvaliokunnassa toimiaan Muellerin raportin yhteydessä

Muellerin (kuvassa) tyytymättömyys käy ilmi kirjeestä, jonka hän kirjoitti Barrille. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr puolusti keskiviikkona toimiaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin yhteydessä. Barr oli senaatin oikeusvaliokunnan kuultavana.

Aiemmin yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet olivat kertoneet, että Mueller oli tyytymätön siihen, miten oikeusministeri Barr esitti hänen löydöksensä tiivistelmässään. Asia kävi ilmi kirjeestä, jonka Mueller oli kirjoittanut Barrille sen jälkeen, kun Barr oli luovuttanut tiivistelmänsä kongressille. Washington Post oli saanut haltuunsa kopion kirjeestä, ja asian vahvistivat myös New York Timesin lähteet oikeusministeriössä.

Mueller tutki presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan mahdollisia Venäjä-kytköksiä sekä Trumpin epäiltyä oikeuden estämistä.

Oikeusvaliokunnassa Barr sanoi, että saatuaan Muellerin liki 450-sivuisen raportin maaliskuussa hän oli oikeutettu tiivistämään sen päätelmät.

Demokraatit ovat keskustelleet siitä, pitäisikö Trumpia vastaan nostaa syyte oikeuden estämisestä. Heidän mielestään tästä on näyttöä Muellerin raportissa.

Barr torjui syytökset siitä, että hän olisi vääristellyt raportin päätelmiä, kun hän ilmoitti tiivistelmässä, ettei raportti tue rikossyytteiden nostamista Trumpia vastaan.

Muellerin kirje Barrille

Mueller luovutti työryhmänsä 448-sivuisen raportin oikeusministeri Barrille 22. maaliskuuta. Kaksi päivää myöhemmin Barr luovutti kongressille nelisivuisen tiivistelmän raportin löydöksistä. Muellerin kerrotaan lähettäneen kirjeensä Barrille 27. maaliskuuta. Lisäksi miesten kerrotaan puhuneen aiheesta puhelimitse.

– Oikeusministeriön kongressille lähettämä tiivistelmäkirje ei kuvannut täydellisesti tämän toimiston tutkinnan ja johtopäätöksien kontekstia, luonnetta tai sisältöä. Julkisuudessa on nyt hämmennystä tämän tutkinnan kriittisistä piirteistä, Mueller kirjoitti kirjeessään Washington Postin mukaan.

– Tämä uhkaa tehdä tyhjäksi sen keskeisen tarkoituksen, jota varten oikeusministeriö asetti erikoissyyttäjän: jotta yleisö voisi luottaa tutkinnan tuloksiin, hän jatkoi.

Kun Muellerin osittain sensuroitu raportti julkaistiin 18. huhtikuuta, kävi ilmi, että erikoissyyttäjän mukaan suuri määrä todistusaineistoa puhui sen puolesta, että presidentti oli estänyt oikeutta.

– Erikoissyyttäjä tähdensi, että mikään oikeusministerin maaliskuun 24. päivän tiivistelmässä ei ollut virheellistä tai harhaanjohtavaa, kommentoi oikeusministeriön tiedottaja New York Timesille.

Erikoissyyttäjän toimisto ei kommentoinut asiaa tiedotusvälineille.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi