Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Norjassa sammuttajat painivat useiden rajujen maastopalojen kanssa keskiviikkona

Aiemmin aamulla Norjan etelärannikolla sijaitsevassa Sokndalin kunnassa taisteltiin suurta metsäpaloa vastaan. LEHTIKUVA/AFP

Norjan etelärannikolla sijaitsevassa Sokndalin kunnassa roihusi keskiviikkona suuri metsäpalo, joka uhkasi aamupäivällä levitä vanhoista puutaloista tunnettuun Sogndalsstrandiin, joka on yksi Norjan suurimmista turistikohteista.

Tuskin oli tämä palo iltapäivään mennessä saatu hallintaan, kun maan pohjoisosissa Roanin kunnassa lähti leviämään uusi laaja maastopalo. Norjan yleisradion NRK:n mukaan Roanin rannikolla alkanut palo ei vielä alkuillasta ollut hallinnassa.

Roanin alueelle lähetettiin kaksi sammutushelikopteria, ja palon alta evakuoitiin asukkaita kolmesta rakennuksesta.

Myös aamupäivällä Sokndalin palossa käytettiin useita helikoptereita. Palon alta evakuoitiin yhteensä lähes 150 asuintaloa. Evakuoidut pääsivät palaamaan koteihinsa myöhemmin päivällä, kertoi NRK. Palon arvioitiin levinneen yli 30 neliökilometrin alueelle.

Myös Ostfoldin läänissä taisteltiin päivän mittaan useita maastopaloja vastaan, NRK kertoi.

Ruotsissa on pulaa palomiehistä

Myös Ruotsissa paloi keskiviikon mittaan eri puolilla maan eteläosaa. Paloista kymmenkunta oli vakavia, mutta ne saatiin hallintaan, kertoivat viranomaiset.

– Tarkkaa syttymissyytä ei tiedetä, mutta kaikki palot ovat ihmisten aiheuttamia. Ne voivat olla makkaranpaiston tai metsäkoneiden sytyttämiä, sanoi Ruotsin turvallisuusviraston operatiivinen johtaja Jakob Wernerman.

Turvallisuusviraston mukaan Ruotsi on viime vuotta paremmin valmistautunut suurpalojen varalta. Sammutushelikopterit saadaan viraston mukaan nyt ilmaan 90 minuutissa ja niitä on määrä sijoittaa alueille, joiden paloriski on suurin.

Viime vuoden kuivan ja kuuman kesän aikana Ruotsissa riehuivat nykyhistorian suurimmat metsäpalot. Jos kevätsää jatkuu yhtä kuivana ja lämpimänä kuin nyt, voi uusia suurpaloja olla tulossa.

Ruotsin eteläosassa on voimassa maastopalovaroitus ja avotulen teko on monissa lääneissä kielletty. Kauppaketjut Coop ja Ica ovat ilmoittaneet, että ne lopettavat kertakäyttögrillien myynnin tulipalovaaran takia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi