Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Navy Sealsin jäsentä epäillään sotarikoksista – USA:n laivaston erikoisjoukkojen kerrotaan peitelleen rikoksia, kertoo New York Times

Yhdysvaltain laivaston Navy Seals -erikoisjoukkojen jäsentä Edward Gallagheria epäillään vakavista sotarikoksista Irakissa. Erikoisjoukkojen komentajien kerrotaan yrittäneen vaieta asiaa kuoliaaksi, käy ilmi New York Timesin haltuunsa saamista asiakirjoista.

Sotilaan epäillään puukottaneen kuoliaaksi aseettoman teini-ikäisen vangin, surmanneen tarkka-ampujan piilosta ampumalla lapsen ja vanhuksen sekä tulittaneen siviilien asuinalueita raketti- ja konekivääritulella.

New York Timesin mukaan asiakirjoista käy ilmi erikoisjoukkojen salailun kulttuuri, jossa rajat ylittävää väkivaltaa ihannoidaan ja rikollisia suojellaan.

Rikoksista epäillyn joukkueenjohtajan alaiset olivat valittaneet esimiehestään ja vaatineet tutkinnan käynnistämistä epäillyistä sotarikoksista, mutta heitä oli varoitettu, että kantelu olisi vaaraksi heidän työurilleen.

Tapaus vietiin eteenpäin erikoisjoukkojen ulkopuolelle vasta sen jälkeen, kun valituksen tehneet sotilaat uhkasivat kertoa asiasta suoraan laivaston ylimmälle johdolle ja tiedotusvälineille.

Joukkueenjohtaja pidätettiin syyskuussa, ja häntä vastaan nostettiin yli tusina syytettä. Gallagheria voi odottaa elinkautinen vankeusrangaistus. Myös hänen esimiestään vastaan on nostettu syytteet asian peittelystä ja todisteiden hävittämisestä.

Sotaoikeudenkäynnin on määrä alkaa toukokuun lopulla. Syytetyn omaiset sekä 40 kongressin republikaaniedustajaa ovat vaatineet hänen vapauttamistaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Presidentti Donald Trump kertoi Twitterissä viime kuussa, että Gallagher siirretään "vähemmän rajoittaviin" tiloihin odottamaan oikeudenkäyntiä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi