Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Mediatiedot: Ex-varapresidentti Joe Biden ilmoittaa huomenna lähtevänsä presidentinvaalikilpaan

Joe Biden, 76, on mielipidemittauksissa demokraattien kärkiehdokas ensi vuoden presidentinvaaleihin. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden ilmoittaa huomenna lähtevänsä mukaan demokraattipuolueen presidentinvaalikilpaan. Asiasta kertoo muun muassa Guardian lähteisiinsä vedoten. Guardianin saamien tietojen mukaan Biden avaa kampanjansa virallisesti tällä viikolla.

Myös New York Times kertoo Bidenin ilmoittautuvan presidenttikisaan huomenna. Lehti on saanut tietonsa kolmelta asiaa tuntevalta demokraattilähteeltä.

Bidenin ilmoitusta lähteä tavoittelemaan demokraattien ehdokkuutta vuoden 2020 presidentinvaaleissa on odotettu jo kuukausia. Häntä pidetään yhtenä kovimpana ennakkosuosikkina.

Hän on mielipidemittauksissa demokraattien kärkiehdokas, ja on kiilannut tiukasti muun muassa Vermontin senaattori Bernie Sandersin edelle, Guardian kertoo.

Biden tuli tunnetuksi presidentti Barack Obaman varapresidenttinä. Häntä on pidetty maltillisempana demokraattiehdokkaana verrattuna esimerkiksi Sandersiin tai Kalifornian senaattori Kamala Harrisiin, jotka molemmat ovat ajaneet muun muassa radikaaleja terveydenhuoltouudistuksia.

Syytöksiä sopimattomasta käytöksestä

Aiemmin keväällä Biden joutui suurennuslasin alle lähentelysyytösten takia, kun kaksi naista syytti häntä sopimattomasta käytöksestä.

Nevadalainen demokraattipoliitikko Lucy Flores on kertonut Bidenin koskettaneen häntä sopimattomasti kampanjatilaisuudessa vuonna 2014. Myös entinen poliittinen avustaja Amy Lappos on kertonut kokeneensa vastaavaa varainkeruutilaisuudessa vuonna 2009.

Biden on todennut "kätelleensä, halanneensa ja osoittaneensa kiintymystä" lukemattomia kertoja urallaan, muttei ole koskaan kokenut käyttäytyneensä sopimattomasti.

Demokraateilla jo lähes 20 ehdokasta

Jos Biden todella lähtee kisaan, on hän New York Timesin mukaan jo 20. demokraattien presidenttiehdokas. Joukossa on Sandersin ja Harrisin lisäksi muitakin kovia nimiä.

Demokraattien esivaaleissa Valkoisen talon paikasta kilpailee muun muassa Massachusettsin osavaltion senaattori Elizabeth Warren, demokraattien ex-kongressiedustaja Beto O'Rourke ja New Jerseyn senaattori Cory Booker.

Demokraattien presidentinvaaliehdokas valitaan virallisesti ensi vuoden heinäkuun puoluekokouksessa. Varsinaiset presidentinvaalit käydään saman vuoden marraskuussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi