Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Sudanin uusi sotilasjohtaja lupaa siirtää vallan kansalle

Sudanin ex-presidentillä Omar al-Bashirilla oli runsaasti käteistä jemmassa. Lehtikuva / AFP

Sudanissa valtaan noussut uusi sotilasjohtaja, kenraali Abdel Fattah al-Burhan lupaa, että armeijan perustama neuvosto tulee siirtämään vallan kansalle.

Kenraali ilmoitti myös, että Sudan lähettää pian valtuuskunnan Washingtoniin pyytämään talouspakotteiden poistamista. Yhdysvallat on määrännyt Sudanille pakotteita, koska pitää sitä terrorismin tukijana.

Sudanin asevoimat syrjäytti presidentin Omar al-Bashirin reilu viikko sitten ja sunnuntaina kerrottiin, että syrjäytetyn presidentin kotoa on löytynyt valtava määrä rahaa. Turvallisuuspalvelut löysivät presidentin kotoa euroina, dollareina ja Sudanin puntina yhteensä 130 miljoonan dollarin edestä käteistä.

Syyttäjien mukaan syrjäytettyä presidenttiä epäillään rahanpesusta. Al-Bashir on ollut kotiarestissa siitä lähtien, kun hänet syrjäytettiin. Nyt hänen kerrotaan olevan Kobarin tarkoin vartioidussa vankilassa.

Kansannousulle vauhtia valuuttapulasta

Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiraatit lupasivat köyhälle ja talousvaikeuksista kärsivälle Sudanille kolmen miljardin dollarin (2,7 miljardin euron) avustuspaketin. Tästä 500 miljoonaa dollaria käytetään maan keskuspankin pääomittamiseen ja 2,5 miljardia dollaria käytetään elintarvikkeiden, lääkkeiden ja polttoaineen hankintaan.

Kansannousu maassa sai lisävauhtia Sudanin valuuttapulasta, joka johti muun muassa elintarvikepulaan.

Syrjäytetty al-Bashir oli hallinnut maata kovin ottein 30 vuotta. Hän myös itse nousi aikanaan valtaan vallankaappauksella. Tällä hetkellä Sudania johtaa sotilasneuvosto, ja vallanvaihtoa vaatinut kansanliike vaatii vallan siirtämistä siviilihallinnolle.

Kansanliike aloitti mielenosoitukset al-Bashiria vastaan jo joulukuussa. Asevoimien vallankaappauksen jälkeen mielenosoitukset ovat jatkuneet.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi