Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Pohjois-Korea kertoo testanneensa uudenlaista taistelukärkeä

Pohjois-Korean käytös on muuttumassa taas uhmakkaammaksi. Lehtikuva / AFP

Pohjois-Korea kertoo testanneensa uudenlaista, taktista taistelukärkeä. Pohjois-Korean valtiollisen median mukaan maan johtaja Kim Jong-un valvoi asekokeita.

Valtiollinen media kertoi Kimin todenneen, että uudet aseet kasvattavat merkittävästi Pohjois-Korean armeijan taisteluvoimaa.

Valtiollinen media ei kuitenkaan kertonut uudenlaisten aseiden yksityiskohdista.

Etelä-Korean sotilasviranomaisten edustaja totesi, että kyseessä ei todennäköisesti ollut ohjus, sillä maa ei ollut havainnut tutkassaan mitään toimintaa.

– Kun Pohjois-Korea laukaisee ohjuksen, se näkyy tutkassamme. Ja nyt mitään ohjusta ei havaittu, nimettömänä pysytellyt sotilasviranomainen totesi.

Myös Washington Postin haastattelema asiantuntija arvioi, että kyse ei todennäköisesti ollut ballistisista ohjuksista.

– Asekoe osoittaa, että Pohjois-Korea jatkaa Hanoin tapaamisen jälkeen eteenpäin kuin mitään ei olisi tapahtunut. He antavat vuoden loppuun asti aikaa Yhdysvalloille saada aikaan sopimus, mutta sillä aikaa vahvistavat kapasiteettiaan täysin irrallaan mistään sopimuksista, Georgetownin yliopiston Pohjois-Koreaan erikoistunut asiantuntija Victor Cha totesi.

Ilmoitus asekokeista tulee vain päivä sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen tutkimuslaitos kertoi, että se oli havainnut toimintaa Pohjois-Korean ydinaseiden kehittämiseen liittyvässä laitoksessa.

Kolmas tapaaminen mahdollinen

Asekoe on tiettävästi ensimmäinen, jonka Pohjois-Korea tekee sen jälkeen, kun Kim ajautui umpikujaan presidentti Donald Trumpin kanssa käymissään neuvotteluissa.

Trump ja Kim tapasivat helmikuussa Vietnamissa, mutta neuvottelut Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta menivät mönkään. Viime päivinä molemmat ovat väläytelleet mahdollisuutta uudesta tapaamisesta.

Kim Jong-un kuitenkin vaati viime viikolla Yhdysvaltoja muuttamaan asennettaan.

– Olemme valmiita uuteen yritykseen, jos Yhdysvallat tarjoutuu kolmanteen huippukokoukseen oikealla asenteella ja hyväksyttävissä olevilla ehdoilla, Kim totesi.

Kim varoitti, että jos Yhdysvaltain asenne ei muutu, Pohjois-Korea harkitsee, oliko vuoropuhelun tielle lähteminen järkevää. Tämä on Kimin suorin lausunto Yhdysvaltojen suuntaan tapaamisen jälkeen.

Trump taas on sanonut, ettei Yhdysvallat aio luopua talouspakotteistaan Pohjois-Koreaa kohtaan ennen kuin Kimin hallinto suostuu luopumaan ydinaseista.

Sekä Kim että Trump ovat kuitenkin vakuutelleet väliensä olevan hyvät. Kim on asettanut vuodenvaihteen takarajaksi saada edistystä aikaan neuvotteluissa ydinaseriisunnasta Yhdysvaltain kanssa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi