Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvoston maat erimielisiä Libyan suhteen – Taistelut Tripolissa ovat kiihtyneet

Tripolin katukuvaa raketti-iskujen jälkeen. Lehtikuva / AFP

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole päässyt yksimielisyyteen siitä, mitä tehdä Libyan kriisille. Turvallisuusneuvoston maat eivät päässeet yhteisymmärrykseen päätöslauselmasta, jolla olisi vaadittu tulitaukoa Libyan pääkaupungin Tripolin taisteluihin.

Britannia on luonnostellut päätöslauselmaa, mutta se ei kelvannut Venäjälle, eikä myöhemmin kolmelle, turvallisuusneuvoston väliaikaisena jäsenenä olevalle Afrikan maalle.

Turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua tänään keskustelemaan Libyan tilanteesta.

Taistelut Tripolissa ovat viime päivinä kiihtyneet. Eilen ainakin kuusi siviiliä kuoli ja 35 haavoittui raketti-iskussa.

Lähes 200 ihmistä kuollut

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ainakin 174 ihmistä on kuollut ja yli 750 haavoittunut taisteluissa Tripolista. Taistelut alkoivat vajaa kaksi viikkoa sitten, kun sotapäällikkö Khalifa Haftar aloitti hyökkäyksen maan pääkaupungin valtaamiseksi.

Britannian turvallisuusneuvostolle luonnostelemassa päätöslauselmaehdotuksessa venäläisiä hiersi erityisesti se, että ehdotuksessa Haftarin hyökkäystä kutsuttiin uhaksi Libyan vakaudelle.

YK:n mukaan jo yli 25 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa viime viikkojen taisteluiden takia.

Haftarin joukot tukevat Itä-Libyan erillishallintoa, joka taas vastustaa YK:n tunnustamaa GNA-hallintoa. Haftar joukkoineen on jatkanut hyökkäystään siitä huolimatta, että kansainvälinen yhteisö on toistuvasti vaatinut häntä palaamaan neuvottelupöytään.

YK:n tunnustama hallinto on syyttänyt viimeisimmästä iskusta Haftarin joukkoja, jotka puolestaan sanovat iskun olleen "terroristitaistelijoiden" tekemä.

Libya syöksyi sekasortoon vuonna 2011. Pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin. Maata ovat piinanneet muun muassa kilpailevien asejoukkojen taistelut.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi