Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Tutkijat löysivät mikromuovia koskemattomista osista Pyreneiden vuoria

Mikromuovi päätyi Pyreneiden koskemattomille alueille ilmateitse. Lehtikuva / AFP

Pyreneiden vuoriston koskemattomia osia peittää mikromuovi. Strathclyden ja Toulousen yliopistojen tutkijat julkaisivat löydöksensä tieteellisessä Nature Geoscience -julkaisussa. Asiasta uutisoi BBC.

Tutkijoiden mukaan mikromuovi päätyi luonnontilassa olleelle alueelle ilmateitse. Tutkijat arvioivat, että joka päivä, jokaisen neliömetrin alueelle laskeutui noin 365 pientä muovipalaa tai -kuitua.

Ryhmä tutkijoita vietti Pyreneiden vuoriston syrjäseuduilla Lounais-Ranskassa viisi kuukautta. Lähimpään kylään oli alueelta yli kuusi kilometriä ja lähimpään kaupunkiin noin 120 kilometriä.

Sitä, kuinka laajalle alueelle mikromuovi leviää, ei tiedetä, mutta nyt julkaistu tutkimus näyttää, että mikromuovi voi kulkeutua säännönmukaisesti ilmassa lähes 95 kilometrin matkan.

Strathclyden yliopiston tutkija Steve Allen kertoi BBC:lle, että tutkimus osoittaa, että tuuli kuljettaa mikromuovia.

– On tyrmistyttävää ja huolestuttavaa, että Pyreneiden tutkimusalueelta löytyi niin monia mikromuovinpalasia, Allen totesi haastattelussa.

Mikromuovia löydetty jopa Etelämantereelta

Mikromuoviksi kutsutaan muovinpaloja, jotka ovat silmälle näkymättömiä. Huoli mikromuovin leviämisestä ja sen aiheuttamista vaikutuksista on kasvanut viime vuosina.

Mikromuovia on löydetty valtameristä, meren eliöistä ja jopa Etelämantereelta asti. Allenin mukaan tiede ei ole vielä selvittänyt kaikkia mikromuovin vaikutuksia, mutta sen on osoitettu muun muassa muuttaneen joidenkin lajien ruokailu- ja lisääntymistottumuksia.

– Muovijäte on kasvava globaali ongelma ja yksi suurimmista ympäristöhaasteista, joita maailmanlaajuisesti kohtaamme, Allen totesi BBC:n haastattelussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi