Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Macron olisi luvannut Notre Damen palon takia perutussa tv-puheessaan veronalennuksia keskiluokalle

Emmanuel Macron puhui kansalaisille Notre Damen palosta. Aiemmin nauhoitettu puhe uudistuksista jäi esittämättä. Lehtikuva / AFP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron olisi luvannut muun muassa veronalennuksia linjapuheessaan, joka peruttiin viime hetkellä Pariisin Notre Damen katedraalin tulipalon takia.

Macron oli juuri nauhoittanut odotetun tv-puheensa, kun hän sai tiedon tulipalosta. Tämän takia puhetta ei esitetty televisiossa. Uutistoimisto AFP on kuitenkin nähnyt puheen käsikirjoituksen.

Puheessa Macron esittää erilaisia toimia, joiden tarkoituksena on vastata Ranskassa mieltään osoittaneiden keltaliivien vaatimuksiin ja vähentää eriarvoisuutta. Hän lupaa esimerkiksi veronalennuksia keskiluokalle ja lupaa rahoittaa ne verojen välttelyä estämällä.

Presidentti lupaa myös arvioida ensi vuonna uudelleen, olisiko suurituloisten solidaarisuusvero syytä palauttaa. Macronin päätös poistaa solidaarisuusvero on ollut Ranskassa erittäin epäsuosittu, mutta presidentti on toistuvasti puolustanut ratkaisuaan vedoten siihen, että se tuo maahan investointeja. Nyt hän lupaa ranskalaisille korjaavansa asian, jos arviot osoittavat, ettei veron poistaminen ole johtanut investointien kasvuun.

Ehdotukset olivat kansalaiskesku stelun satoa

Macron lupaa myös parantaa kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa lakien säätämiseen. Keltaliivien vaatimia kansanäänestyksiä kansallisista asioista hän ei ehdota, mutta aikoo suosia kansanäänestyksiä paikallisista asioista.

Hän myös lupaa lisätä valtion virkamiesten määrää syrjäisillä alueilla, joiden asukkaat ovat tunteneet itsensä unohdetuiksi. Samalla Macron aikoo vähentää virkamiesten määrää Pariisissa.

Lisäksi presidentti lupaa indeksikorotuksia pieniin eläkkeisiin.

Macronin ehdotukset ovat satoa tammi-maaliskuussa käydystä kansalaiskeskustelusta, jonka tarkoituksena oli löytää vastauksia keltaliivien mielenosoituksina purkautuneeseen tyytymättömyyteen.

Marraskuussa puhjenneet protestit saivat alkunsa polttoaineveron korotuksista, mutta suuntautuivat sen jälkeen yleisemmin hallituksen politiikkaa sekä eliittiä vastaan.

Macronin esikunta ei suostunut vahvistamaan puheen sisältöä. Presidentti on tällä hetkellä keskittynyt Notre Damen pelastusoperaatioon.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi