Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

STT Pariisissa: Notre Dame rakennetaan uudelleen, mutta työ kestää pitkään

Notre Damen katedraalin runko ja läntinen julkisivu on vankasti pystyssä, mutta katto on romahtanut ja ylin ruusuikkuna kärsinyt vahinkoa. Keskitorni on romahtanut.

Eilisillan ja yön tulipalon aiheuttama tuho hiljentää ihmisiä Pariisissa edelleen päivän valjettua.

Palo teki tuhoa uskomattomalla nopeudella. Montmartren kukkulalla tapahtumia seurannut venäläisnainen Valerie Rudakova näyttää traagisia kuvia kännykästään katedraalin edustalla.

Kuvissa näkyy, miten vain 20 minuutissa katedraali roihahtaa tuleen ja Pariisin taivas peittyy tummaan savuun.

– Tarkoituksemme oli käydä katedraalissa ja tornissa tänään ja olimme jo varanneet ajan, mutta nyt se on liian myöhäistä.

Seinen rannalla on liikkeellä paljon ihmisiä. Monilla on kerrottavanaan jokin henkilökohtainen muisto kirkosta, jolla on takanaan historiaa jo 850 vuotta.

Antoineksi esittäytyvä pariisilaismies muistelee muutaman vuoden takaista illallistapahtumaa kirkon edustalla. Vuosittain Pariisissa järjestetään ”valkoinen illallinen”, johon osallistuvat ihmiset pukeutuvat valkoisiin vaatteisiin ja kerääntyvät syömään yhdessä illallista joka kerta vaihtuvassa paikassa. Muutama vuosi sitten paikkana oli Notre Dame.

– Tämä on surullista, eikä minulla ole sanoja, Antoine sanoo hiljaa.

Seinen varrella pohditaan, miten on mahdollista, että historiallisesti korvaamattoman arvokas pyhäkkö syttyy tuleen. Palon syttymissyystä ei ole vielä täyttä varmuutta, mutta syyn epäillään liittyvän katedraalissa tehtyihin rakennustöihin.

Lohtua antaa se, että kirkko ollaan rakentamassa uudelleen.

– En usko, että me näemme kirkkoa enää valmiina, vaikka se korjattaisiin. Työ kestää pitkään, Antoine kuitenkin sanoo.

Turkulaisperhe seurasi järkyttyneenä

Kirkon ympärillä ihmiset pysähtyvät ottamaan kuvia ja vain seisomaan hiljaa. Vaaleanpunaiset koristekirsikkapuut kukkivat kirkon vierellä.

Palon sammutustyöt on saatu valmiiksi, mutta palomiehet tekivät päivällä vielä tarkastuksia. Myös poliisi vartioi aluetta ja ohjasi liikennettä.

Turun seudulta ja Helsingistäkin kotoisin oleva Miikin perhe oli saapunut Pariisiin pääsiäislomalle. Tarkoituksena oli käydä myös Notre Damen katedraalissa, koska vierailu kaupungissa oli kaikille ensimmäinen.

Terhi Miikki sanoo historiallisen, korvaamattoman rakennuksen palon olevan järkytys.

– Heti kun laskeuduttiin, saatiin kuulla, mikä tragedia on tapahtunut. Ranskalaisille ja pariisilaisille todella suuri menetys, Sanni Miikki sanoi katedraalin ulkopuolella.

Samaan aikaan Strasbourgissa EU:n huippukokouksia johtava Donald Tusk vetosi kaikkiin EU-maihin, jotta jälleenrakennukseen osallistuttaisiin yhdessä. Suomenkin osallistuminen voisi olla perheen mielestä solidaarisuuden osoitus.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi