Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Lahtelainen urkutaiteilija: Notre Damen palo valtava menetys paitsi uskonnolle myös taiteelle

Lahtelainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi on soittanut useita kertoja Notre Damen uruilla ja pitää niitä yhtenä maailman hienoimmista soittimista. Kuva: ESS-arkisto

Notre Damen katedraalin tulipalo on valtava menetys paitsi uskonnolle eli katoliselle kirkolle, myös taiteelle, korostaa lahtelainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Hän on konsertoinut Notre Damen kuuluisilla uruilla useita kertoja, viimeksi vuonna 2017.

– Notre Damen urut ovat olleet eräs maailman hienoimpia soittimia. Nämä Cavaillé-Coll-urut ovat urkujen Stradivarius. Jos tämä järkyttävän hieno soitin ei enää soi, se on kyllä katastrofi maailman musiikkielämälle, Kiviniemi linjaa.

Hänen mukaansa katedraalin tuho on suuri menetys myös kuvataiteelle.

Notre Dame on myös historiallinen monumentti.

– Siellä Napoleon kruunasi itsensä, ja siellä on ollut valtionpäämiesten hautajaisia meidän aikaamme asti. Notre Dame on toki myös Pariisin maamerkki hienolla paikalla.

Lisäksi katedraali tuli tunnetuksi kirjallisuuden kautta, kun Victor Hugo kirjoitti romaaninsa Notre Damen kellonsoittajasta.

Katolisen kirkon pyhätöistä Notre Dame on ollut Kiviniemen mukaan Ranskassa samassa asemassa kuin Pietarinkirkko on Roomassa.

– Pietarinkirkolla ei kuitenkaan ole läheskään sellaista musiikkielämää kuin Notre Damella on ollut.

Pariisin vanhat katedraalit ovat olleet hiljattain hyvin epäonnisia.

– Notre Damen lähellä sijaitsevassa toisessa suurkirkossa, Saint Sulpicessa, oli iso tulipalo vain joitakin viikkoja sitten. Kumpikaan palo ei vaikuta tuhopoltolta, mutta jotain tässä on. Hyvin vanhoihin rakennuksiin vedetyt sähköjohdot ovat vaarallisia, ja kirkkojen rakenteisiin on kertynyt satojen vuosien aikana muun muassa pölyä ja muuta palavaa materiaalia, urkutaiteilija suree.

"Notre Damen urut ovat olleet eräs maailman hienoimpia soittimia", sanoo urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. LEHTIKUVA / AFP
STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi