Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

EU valmis aloittamaan kauppaneuvottelut USA:n kanssa – pattitilanne ehkä nyt ohi

Ranskan suostuminen transatlanttisiin neuvotteluihin merkitsee sitä, että maa perääntyy presidentti Emmanuel Macronin lupauksesta, jonka mukaan Ranska ei tee mitään sopimuksia maiden kanssa, jotka vetäytyvät Pariisin ilmastosopimuksesta. LEHTIKUVA/AFP

EU:n jäsenmaat antoivat torstaina hyväksyntänsä kauppaneuvottelujen aloittamiseksi Yhdysvaltain kanssa. Neuvottelumandaatin saamisesta kertoivat diplomaattilähteet.

EU:n myöntyminen neuvotteluihin päätti kuukausia kestäneen pattitilanteen, joka on johtunut ensisijaisesti Ranskan vastustuksesta.

Diplomaattilähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että neuvottelumandaatti ei tarvitse enää vahvistusta EU:n maatalousministereiltä, jotka kokoontuvat Brysselissä ensi maanantaina. Maatalousministerit kuitenkin äänestävät asiasta, mutta äänestys on katsottu lähinnä symboliseksi.

Euroopan unionin jäsenmaiden edustajat ovat pinnistelleet pitkään sopiakseen EU:n ja Yhdysvaltain välisten kauppaneuvottelujen avaamisesta. Jotkut taloustahot ovat varoittaneet, että osapuolet saattavat ajautua kauppasotaan, jollei neuvotteluja saada käyntiin.

Uhkakuvana autotullit

Ranska ilmoitti kuitenkin vastustavansa transatlanttisten neuvotteluiden aloittamista. Maan presidentti Emmanuel Macron on luvannut, että Ranska ei tee mitään sopimuksia maiden kanssa, jotka vetäytyvät Pariisin ilmastosopimuksesta.

Saksa sen sijaan on puoltanut vahvasti EU:n ja Yhdysvaltain kauppasopimusta. Saksa pyrkii ennen muuta välttämään Yhdysvalloissa autojen maahantuonnin lisätullit, joita presidentti Donald Trump on uhannut asettaa.

Maanantaina Trump uhkasi eurooppalaisia tuotteita 11,2 miljardin dollarin uusilla tulleilla, koska Atlantin tällä puolella on myönnetty tukiaisia eurooppalaiselle lentokonevalmistaja Airbusille.

– EU on hyötynyt Yhdysvalloista kaupassa monien vuosien ajan. Se loppuu pian! Trump jyrisi tviitissään.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi