Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trump kehotti Meksikon rajalla siirtolaisia kääntymään takaisin, koska "Yhdysvallat on täynnä"

Trump tapasi rajaviranomaisia Calexicon kaupungissa Kaliforniassa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kehottanut maahan pyrkiviä siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita kääntymään takaisin vieraillessaan Meksikon vastaisella rajalla.

Trump sanoi, että Yhdysvallat ei voi ottaa vastaan lisää siirtolaisia, sillä maa on täynnä. Trump tapasi rajaviranomaisia Calexicon kaupungissa Kaliforniassa.

– Järjestelmä on täynnä emmekä voi ottaa teitä enää, presidentti sanoi.

Presidentti kävi tutustumassa kunnostettuihin muurin osiin ja toisti näkemyksensä siitä, että siirtolaisia tulvii laittomasti rajan yli. Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin suuntaavien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti, mutta Yhdysvalloissa käydään kovaa kiistelyä siitä, onko tilanne presidentin julistaman hätätilan veroinen.

Trump julisti hätätilan, jotta hän voisi ohittaa kongressin ja ohjata miljardeja dollareita Meksikon rajamuurin rakentamiseen. Muurin rakentaminen oli yksi Trumpin keskeisistä vaalilupauksista. Rajaturvallisuuden arvellaan olevan avainasemassa myös Trumpin uudelleenvalintaan tähtäävässä kampanjassa, ja Calexicon matka onkin tulkittu yritykseksi pitää asia uutisotsikoissa.

Rajansulkusuunnitelma herätti taloushuolia

Trump uhkasi jälleen viime viikolla sulkea Meksikon vastaisen rajan, jos Meksiko ei ryhdy hillitsemään siirtolaisten tuloa rajan yli. Hän joutui kuitenkin perääntymään aikeistaan niiden herättämien taloushuolien vuoksi.

Meksiko on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin kauppakumppani, ja talousasiantuntijat varoittivat rajan sulkemisen aiheuttavan vakavaa haittaa kaupankäynnille. Suunnitelma aiheutti levottomuutta myös Trumpin omien puoluetovereiden republikaanien keskuudessa.

Rajan sulkemisen sijaan presidentti on väläyttänyt tullimaksuja Meksikosta tuotaville autoille, jos laitonta maahanmuuttoa ja huumeiden salakuljetusta ei saada kuriin. Presidentti kuitenkin sanoi myös, että hän saattaa silti määrätä rajan suljettavaksi myöhemmin.

– Saatan sulkea sen jossain vaiheessa, mutta valitsen mieluummin tullit.

Trump sanoi ennen rajavierailua, että uhkaukset sulkea raja ovat kannustaneet Meksikon viranomaisia hillitsemään siirtolaisten matka-aikeita pohjoista kohti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi