Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Brunei ottamassa käyttöön ankaria sharia-rangaistuksia – homoseksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä

Bruneista on tulossa lainmuutoksen myötä ensimmäinen kyseisiä rangaistussääntöjä käyttöön ottanut maa Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. LEHTIKUVA / AFP

Brunein sulttaani vaatii islamilaisten opetusten tehostamista maasta. Sulttaani Hassanal Bolkiahin mukaan esimerkiksi rukouskutsut pitää saada kuulumaan kaikilla julkisilla paikoilla, ei ainoastaan moskeijoissa.

– Haluan islamilaisten opetusten vahvistuvan tässä maassa. Korostan, että Brunei on maa, joka omistautuu Allahin palvontaan, sulttaani sanoi.

Brunei aikoo ottaa tänään käyttöön ankaria islamilaisen sharia-lain mukaisia rangaistuksia. Esimerkiksi uskottomuudesta tai samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä. Varkaudesta voi seurata käden tai jalan amputointi.

Muun muassa YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet kovin sanoin Brunein suunnitelmia. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet kuvasi maanantaina rangaistuksia julmiksi ja epäinhimillisiksi ja kehotti hallitusta pysäyttämään niiden käyttöönoton.

Sulttaanin mukaan Brunei on "oikeudenmukainen ja onnellinen maa".

– Jokainen tänne tuleva voi nauttia turvallisesta ja harmonisesta ympäristöstä, Bolkinah vakuutti.

Brunei on rikastunut öljyllä ja kaasulla, mutta muun muassa öljyn hinnan lasku on tuonut mukanaan taloudellista epävarmuutta. Asiantuntijoiden mukaan sulttaanin tarkoituksena onkin kiillottaa muutoksilla kuvaansa konservatiivisten kannattajiensa keskuudessa.

Julkkiksetkin boikotoivat

Borneon saarella sijaitsevasta Bruneista on tulossa lainmuutoksen myötä ensimmäinen kyseisiä rangaistussääntöjä käyttöön ottanut maa Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Niin sanottu hudud-rangaistus voidaan langettaa aviorikoksesta, raiskauksesta, homoseksuaalisuudesta, varkaudesta ja murhasta.

Hudud-rangaistukset ovat käytössä vain hyvin harvoissa muslimimaissa, ja ne aiheuttavat kiistaa myös uskonoppineiden välillä. Niiden käyttö vaatii hyvin painavia todisteita. Rikoksesta epäillyn on joko tunnustettava tai rikoksella on oltava useita miespuolisia muslimeja todistajina. Esimerkiksi kuolemanrangaistusten täytäntöönpanoa Bruneissa pidetään tästä syystä epävarmana.

Suunnitelmat ovat kuohuttaneet myös seurapiireissä. Esimerkiksi amerikkalaisnäyttelijä George Clooney ja englantilainen pop-ikoni Elton John ovat ehdottaneet laajaa boikottia Brunein omistamille luksushotelleille Britanniassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi