Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Idai-hirmumyrskyn tuhoalueilla vahvistettu ensimmäiset koleratapaukset

Idai-myrsky on koetellut muun muassa Mosambikia. Lehtikuva/AFP

Mosambikia, Zimbabwea ja Malawia riepotelleen Idai-myrskyn jäljiltä Mosambikissa on raportoitu ainakin viisi koleratapausta, kertoivat maan terveysviranomaiset keskiviikkona.

Idai iski Mosambikiin vajaat pari viikkoa sitten ja toi tullessaan hurrikaaniluokan tuulia ja rankkasateita, jotka aiheuttivat valtavia tulvia.

Alueella on esiintynyt jo malariaa. Punainen Risti on kutsunut tilannetta "tikittäväksi tautipommiksi" ja pyytänyt niin lääkkeitä kuin alan ammattilaisia alueelle tautien räjähdysmäisen kasvun välttämiseksi.

Kolera leviää huonon hygienian vuoksi ja aiheuttaa ripulia, joka voi hoitamattomana jopa tappaa. Mosambikissa hygieniatilanne on synkkä muun muassa hajoavien ruumiiden ja liian täysien väliaikaisasumusten vuoksi. Alueelle on luvassa myös lisää voimakkaita sateita lähipäivänä, mikä vaikeuttaa tilannetta lisää.

– Koleratartuntoja tulee varmasti lisää -- yritämme rajata vaikutuksia ehkäisevillä toimenpiteillä, sanoi paikallinen terveysviranomainen Ussein Isse toimittajille.

Viranomaisten mukaan koleratapaukset ovat tulleet ilmi Beirassa ja sen lähiympäristössä. Beira kärsi myrskyssä valtavia vahinkoja.

Ehkä alueen pahin katastrofi aikoihin

Myrskyssä tiedetään kuolleen useita satoja ihmisiä, mutta todellinen uhriluku voi olla paljon suurempi.

Idai mullisti lähes kolmen miljoonan ihmisen elämän Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa. Ainakin puoli miljoonaa on menettänyt kotinsa.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Mark Lowcock on pyytänyt Mosambikille 250 miljoonan euron edestä avustusta seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IMO on todennut, että Idai ja sen jälkipyykki saattavat olla alueen pahin katastrofi vuosikymmeniin.

Ympäristöministeri Celso Correian mukaan noin 170 000 ihmistä majailee hallinnon pystyttämillä avustusleireillä.

– Suurimmalla osalla leireistä on lääkäreitä ja puhdasta vettä sekä muuta apua. Tilanne on paranemaan päin, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Yksi suurimmista haasteista on saada apu perille paikkoihin, joihin kulkevat tiet ovat tukossa tulvavesien ja myrskyn levittämän roinan vuoksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi