Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Uusi-Seelanti kieltää rynnäkkökiväärit ja puoliautomaattiset aseet – tuhannet marssivat moskeijaiskujen uhrien muistoksi

Kieltoa kannattavat mielenosoittajat kokoontuivat parlamenttitalon ulkopuolelle Wellingtonissa. LEHTIKUVA / AFP

Uusi-Seelanti kieltää rynnäkkökiväärit ja sotilastyyliset puoliautomaattiaseet, kertoi maan pääministeri Jacinda Ardern tiedotustilaisuudessa maan pääkaupungissa Wellingtonissa.

Lisäksi maassa kielletään korkean kapasiteetin ammuslippaat ja bump-stockien kaltaiset lisävarusteet. Niin kutsutuilla bump-stockeilla lisätään kiväärin tulitusnopeutta.

Ardernin mukaan tiivistetysti voi sanoa, että Uudessa-Seelannissa kielletään kaikki puoliautomaattiset aseet, joita käytettiin perjantain terrori-iskussa.

Pääministerin kabinetti teki maanantaina periaatepäätöksen aselakien muuttamisesta.

Ardern sanoi uskovansa vahvasti, että suuri enemmistö laillisesti aseen omistavista uusiseelantilaisista ymmärtää muutokset. Pääministeri lisäksi kannusti kaikkia aseistaan eroon haluavia aloittamaan aseidensa luovuttamisen heti.

Viime viikon perjantaina 28-vuotias australialaismies hyökkäsi kahteen moskeijaan Uuden-Seelannin Christchurchissa ja tappoi 50 ihmistä.

Poliisi ilmoitti torstaina, että kaikki kuolonuhrit on tunnistettu ja heidät voidaan haudata. Kuolemansyyntutkinnat ovat aiheuttaneet turhautumista Christchurchin muslimiyhteisössä. Ruumiiden palauttaminen omaisille on kestänyt. Islamin perinteiden mukaan kuollut muslimi tulisi haudata nopeasti kuoleman jälkeen.

Yli 10 000 ihmistä on marssinut Uuden-Seelannin Dunedinin kaupungin läpi moskeijaiskuissa surmansa saaneiden muistoksi. Marssi järjestettiin kaupungissa, jossa iskusta epäilty australialaismies viime vuodet asui.

Kaupungin rugbykentälle kokoontui kaikkiaan 15 000 ihmistä. Väkijoukolle puhuneen kaupunginjohtajan mukaan nyt on selvitettävä, mitä muutoksia tarvitaan, jotta vastaavaa ei tapahtuisi enää koskaan.

Epäilty terroristi esitti ampumisen suorassa verkkolähetyksessä

28-vuotias epäilty ampuja kuvasi ampumisista videon. Epäilty ampuja otettiin pian ampumisen jälkeen kiinni, ja hän on siitä lähtien ollut telkien takana. Lisäksi tiistaina poliisi pidätti 44-vuotiaan miehen moskeijaiskujen videon levittämisestä. Miestä syytetään häiritsevän materiaalin levittämisestä. Vastaavat syytteet on aiemmin luettu myös 18-vuotiaalle miehelle.

Moskeijaiskujen esittäminen suorassa verkkolähetyksessä on asettanut myös teknologiayhtiöt kriittiseen tarkasteluun. Video lähetettiin ensiksi Facebookissa ja myöhemmin sitä jaettiin muun muassa Youtubessa ja Twitterissä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi