Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

YK:n vetoomustuomioistuin kovensi Radovan Karadzicin tuomion elinkautiseksi aiemman 40 vuoden sijaan

Entinen serbijohtaja Radovan Karadzic, 73, on tuomittu elinkautiseen muun muassa kansanmurhasta. Kuva: Lehtikuva/AFP

YK:n vetoomustuomioistuin on tuominnut Bosnian sodassa bosnianserbialaisten johtajana toimineen Radovan Karadzicin elinkautiseen vankeuteen kansanmurhasta ja sotarikoksista. Karadzic sai 40 vuoden vankeustuomion jo vuonna 2016, mutta hän valitti tuomiostaan.

Vetoomustuomioistuimen tuomareiden mielestä 40 vuoden vankeustuomio ei kuvasta Karadzicin roolia Euroopan pahimmassa verilöylyssä sitten toisen maailmansodan.

YK:n alainen entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuin (ICTY) katsoi jo vuonna 2016 Karadzicin syyllistyneen kansanmurhaan heinäkuussa 1995 Srebrenicassa, missä serbit tappoivat lähes 8 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Vuosina 1992–1995 käydyn Bosnian sodan aikana arvioidaan yli 100 000 ihmisen kuolleen ja yli kahden miljoonan joutuneen pakenemaan kodeistaan. ICTY katsoi antamassaan tuomiossa, että Karadzic oli sodan aikaan merkittävä vallankäyttäjä ja eturintamassa kehittämässä bosnianserbien aatteita.

Sodan jälkeen Karadzic pakoili vuosien ajan virkavaltaa, kunnes hänet vuonna 2008 pidätettiin Serbiassa. Nykyään 73-vuotias mies on ollut vangittuna pidätyksestään lähtien.

Viimeisiä Jugoslavian hajoamissotiin liittyviä oikeudenkäyntejä

Vetoomustuomioistuimen tuomarit hylkäsivät toistuvasti Karadzicin väitteet, joiden mukaan hän ei olisi tiennyt Bosnian serbiarmeijan määräyksistä muslimimiesten ja -poikien tappamisesta Srebrenicassa eikä umpimähkäisistä hyökkäyksistä Sarajevon siviilejä vastaan.

Tuomiota kuunnellessaan Karadzic ei sanonut mitään.

Vuonna 2016 ICTY katsoi Karadzicin syyllistyneen muun muassa lähes neljä vuotta jatkuneeseen Bosnian pääkaupungin Sarajevon piiritykseen. Syyttäjien mukaan sen aikana yli 10 000 ihmistä kuoli pommituksissa ja sala-ampujien luoteihin. Niin ikään Karadzic todettiin syylliseksi kansanmurhaan Srebrenicassa.

Karadzicin oikeudenkäynti on viimeisiä Jugoslavian hajoamissotiin liittyviä oikeudenkäyntejä. Pitkistä oikeusprosesseista kertoo sekin, että vuonna 1993 perustettu ICTY lakkautettiin vuoden 2017 lopulla. Karadzicin asia käsiteltiin lopulta YK:n vetoomustuomioistuimessa, joka perustettiin hoitamaan Jugoslavian ja Ruandan sotarikosasioita.

Ennen lakkautustaan ICTY ehti tuomita Karadzicin poliittisen aisaparin Ratko Mladicin elinkautiseen vankeuteen. Myös hänen katsottiin olleen vastuussa Srebrenican kansanmurhasta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi