Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Lähteet: Boeing päivittää turmakonemallin sakkauksenestojärjestelmän – yhtiö on keskeyttänyt konetyypin toimitukset mutta jatkaa niiden valmistusta

Boeingin 737 Max -konetyyppi on määrätty laajaan käyttökieltoon viikonloppuna Etiopiassa sattuneen tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Boeing aikoo päivittää Etiopian turmakonemallin sakkauksenestojärjestelmän kymmenen päivän sisällä, uutistoimisto AFP:n lähteet ilmailuteollisuudessa kertoivat perjantaina. Lähteiden mukaan päivitys oli jo tekeillä ennen Etiopian lentoturmaa.

Jo viimevuotisen Indonesian lentoturman jälkeen ainakin neljä yhdysvaltalaista lentäjää oli raportoinut automaattiohjausta koskevasta ongelmasta, jossa koneen nokka kallistui yllättäen alaspäin pian nousun jälkeen.

Järjestelmävikaa epäillään Indonesian turman syyksi, mutta Etiopian maahansyöksyn syytä selvitetään vielä. Turmakoneen mustat laatikot on toimitettu Ranskaan, jossa ilmailuviranomaiset yrittävät saada tietoa irti vioittuneista laatikoista.

Boeing on kertonut keskeyttävänsä 737 Max -konetyypin toimitukset, mutta jatkavansa sen tuotantoa.

Boeingin osakekurssi ja arvo kärsineet

Boeingin 737 Max -konetyyppi on määrätty laajaan käyttökieltoon Etiopian onnettomuuden jälkeen. Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA kertoi Boeing 737 Max 8 ja 9 -koneiden pysyvän käyttökiellossa ainakin toukokuuhun asti.

Ennen kiellon purkamista konemallin ohjelmistoja pitää päivittää ja testata. Ilmailuasioiden valiokuntaa johtavan yhdysvaltalaisen kongressiedustajan Rick Larsenin mukaan ohjelmiston päivitys vie useita viikkoja ja sen asennus kaikkiin koneisiin kestää ainakin huhtikuun lopulle.

Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisten mukaan Ethiopian Airlinesin ja indonesialaisen Lion Airin turmakoneiden käyttäytymisessä näyttää olleen yhtäläisyyksiä. Ilmailuhallinto viittasi satelliittidataan, jonka perusteella on syytä tutkia tarkemmin, löytyykö maahansyöksylle yhteinen selittävä tekijä.

Boeingin osakekurssi on heikentynyt Etiopian lento-onnettomuuden jälkeen 12 prosenttia, ja sen markkina-arvosta on sulanut lähes 30 miljardia dollaria.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi