Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trumpin ex-kampanjapäällikön lyhyt tuomio herättää kritiikkiä: "Oikeus ei ole sokea, se on ostettu"

Manafort sai vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen talousrikoksista. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa useat poliitikot ja asianajajat sanovat, että presidentti Donald Trumpin ex-kampanjapäällikkö Paul Manafort sai lyhyen tuomion, sillä hän on etuoikeutettu rikas, valkoihoinen.

Manafort sai vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen talousrikoksista. Hänet todettiin viime vuonna syylliseksi vero- ja pankkirikoksiin.

Guardian kirjoittaa, että liittovaltion rangaistusohjeiden mukaan tämänkaltaisissa vakavissa petoksissa rangaistukset ovat 19–24 vuotta vankeutta.

Muun muassa demokraattien kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez tviittaa, että Manafortin tuomio näyttää, kuinka nykyinen järjestelmä on rikki. Hänen mukaansa oikeus ei ole sokea, vaan se on ostettu.

Ocasio-Cortezin mukaan tuomio osoittaa sen, että on lähes mahdotonta, että rikkaat ihmiset joutuisivat vankilaan samaksi ajaksi kuin joku sellainen, jolla on pienemmät tulot.

Presidentiksi pyrkivä demokraattisenaattori Elizabeth Warren on samoilla linjoilla ja vertaa Manafortin tapausta kodittoman Fate Winslowin tapaukseen.

– Koditon mies, Fate Winslow, auttoi myymään kannabista 20 dollarilla ja sai elinkautisen tuomion. Korkeimman oikeuden yläpuolella lukee "tasa-arvoista oikeutta laillisesti" – milloin se (korkein oikeus) alkaa käyttäytyä niin? Warren tviittasi.

Tummaihoinen nainen sai viisi vuotta vankeutta äänestettyään vahingossa USA:n vaaleissa

Paljon kritiikkiä sateli myös asianajajilta, jotka tavallisesti puolustavat vähäosaisia. Puolustusasianajaja Scott Hechinger muun muassa sanoi, että hänen asiakkaalleen esitettiin 36–72 kuukauden vankeusrangaistusta siitä, että tämä varasti 100 dollarin arvosta kolikoita yleisestä pyykkituvasta.

Hän lisäksi kertoo, että Brooklynista kotoisin oleva teinipoika sai kolme vuotta sitten 19 vuoden vankeusrangaistuksen, sillä tämä oli sytyttänyt patjan palamaan. Hechingerin mukaan patjan palo johti yhden viranomaisen tahattomasti aiheutettuun kuolemaan, sillä tämä oli hengittänyt savua.

Paljon huomiota kiinnitettiin myös tummaihoisen naisen Crystal Masonin saamaan tuomioon. Nainen sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen, sillä hän kävi vuoden 2016 vaaleissa äänestämässä, vaikka hän ei ollut vaalikelpoinen. Kyseessä oli vahinko ja Mason sanoi katuvansa tekoaan.

Yhdysvaltojen rangaistustietojen perusteella viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan tummaihoiset miehet saivat samanlaisista rikoksista keskimäärin lähes 20 prosenttia kovempia tuomiota kuin valkoiset miehet.

Manafortia syytetään myös rahanpesusta ja valheellisista lausunnoista

Manafortin toimia on tutkittu osana Venäjä-tutkintaa, jossa selvitetään Venäjän osuutta Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa 2016.

Virginialainen oikeusistuin totesi viime vuonna, että Manafort muun muassa kätki Yhdysvaltojen veroviranomaisilta kymmeniä miljoonia dollareita, jotka hän tienasi työskentelemällä konsulttina Venäjän tukemille poliitikoille Ukrainassa. Manafortin asianajajien mukaan Manafort katuu tekojaan syvästi ja voi huonosti oltuaan yhdeksän kuukautta tutkintavankeudessa. Manafortia ei ole aiemmin tuomittu rikoksesta.

– Hän eli muutoin nuhteettoman elämän, tuomari totesi rangaistusta koskevan käsittelyn aikana.

Syyskuussa Manafort sitoutui avustamaan Muellerin tutkintaa lyhyemmän tuomion toivossa. Marraskuussa Muellerin tiimi kuitenkin kertoi Manafortin valehdelleen tutkinnassa.

Manafortia syytetään lisäksi Washingtonissa erillisessä oikeudenkäynnissä muun muassa rahanpesusta ja valheellisten lausuntojen antamisesta. Siitä tuomiota odotetaan ensi viikolla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi