Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Suurin osa maailman saastuneimmista paikoista löytyy Intiasta

Savusumua Intian Delhissä vuonna 2017. Lehtikuva / AFP

Maailman 30 saastuneimmasta kaupungista 22 on Intiassa, ilmenee tuoreesta Greenpeacen ja AirVisualin raportista. Raportista uutisoi muun muassa CNN.

Raportin mukaan maailman saastunein kaupunki on Intiassa sijaitseva Gurugram. Kaupungin keskimääräinen ilmanlaatuindeksi oli viime vuonna 135,8. Luku on lähes kolme kertaa sen suuruinen kuin luku, jonka esimerkiksi Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto katsoo terveelliseksi. Viime vuonna kahden kuukauden ajan Gurugramissa ilmanlaatuindeksi oli yli 200. Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto katsoo sen olevan todella epäterveellinen. Virasto varoittaa, että se voi vaikuttaa vakavasti jokaisen altistuneen terveyteen.

Kolmenkymmenen saastuneimman kaupungin joukossa on Intian lisäksi kaupunkeja Pakistanista ja Kiinasta sekä yksi kaupunki Bangladeshista.

Raportin mukaan ilmansaasteet aiheuttavat ensi vuonna seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Lisäksi ilmansaasteiden taloudelliset vaikutukset ovat valtavat.

– Ilmansaasteet vievät elinkeinomme ja tulevaisuutemme, sanoo Greenpeacen Kaakkois-Aasian toiminnanjohtaja Yeb Sano.

Raportin mukaan ilmastonmuutos pahentaa ilmansaasteiden vaikutuksia, sillä ilmastonmuutos muuttaa ilmakehää ja voimistaa maastopaloja. Raportissa huomautetaan, että keskeinen tekijä ilmastonlämpenemisen ja likaisen ilman taustalla on fossiilisten polttoaineiden käyttö.

Sanon mukaan fossiilisten polttoaineiden käyttö on pahentanut metsien hakkaaminen ympäri maapallon.

Hänen mukaansa johtajien pitäisi luopua fossiilisista polttoaineista ja ajatella tosissaan terveyttä ja ilmastoa. Lisäksi hän vaatii, että johtajat kertoisivat selkeästi ilmanlaadun tason, jotta taistelu ilmasto- ja terveyskriisiä vastaan voitaisiin aloittaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi