Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvaltalaismedia: Rajaturvallisuudesta alustava sopu hallinnon sulun välttämiseksi

Washington Postin mukaan sopimus ohjaisi raja-aitoihin noin 1,4 miljardia dollaria, kun presidentti Donald Trump on vaatinut muurin rakentamiseen 5,7 miljardin dollarin rahoitusta. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa demokraatit ja republikaanit ovat päässeet alustavaan sopuun rajaturvallisuudesta liittovaltion hallinnon osittaisen sulun välttämiseksi, uutisoivat maan viestimet. Muun muassa Washington Postin mukaan edustajainhuoneen ja senaatin johtavat neuvottelulähteet viestittivät asiasta myöhään maanantai-iltana.

Neuvotteluihin osallistunut republikaanisenaattori Richard Shelby vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että alustava sopu on saatu aikaan.

Sopimus on sinetöimättä, sillä se edellyttää vielä muun muassa presidentti Donald Trumpin hyväksyntää. Valkoinen talo ei heti kommentoinut uutisia.

Meksikon vastaisella rajalla Texasissa vieraileva Trump sanoi, että hänellä ei ole vielä riittävästi yksityiskohtia voidakseen kommentoida asiaa. Tieto sovusta tuli julkisuuteen juuri ennen kuin Trump astui kannattajiensa eteen pitääkseen puolustuspuheen muurihankkeestaan.

– Meillä on luultavasti hyviä uutisia, mutta kuka tietää. Rakennamme muurin joka tapauksessa, Trump vakuutti kannattajiensa edessä.

Sopu jää kauas Trumpin muurivaatimuksesta

Sopimus ohjaisi raja-aitoihin noin 1,4 miljardia dollaria, kun presidentti Trump on vaatinut muurin rakentamiseen 5,7 miljardin dollarin rahoitusta. Sopu mahdollistaisi 55 mailin eli lähes 90 kilometrin mittaisen raja-aidan rakentamisen, kun Trump on puhunut 200 mailin eli yli 320 kilometrin pituisesta muurista.

Aiemmin neuvottelujen kerrottiin jumittuneen erimielisyyksiin siirtolaisten pidätyskeskuksista. Demokraatit ovat pyrkineet rajoittamaan pidätyskeskusten kokoa ja siirtolaisten pidätysten määrää. Washington Postin mukaan demokraatit ovat perääntyneet osasta vaatimuksistaan.

Neuvottelulähteet kertovat, että sopu turvaisi liittovaltion hallinnon rahoituksen syyskuun loppuun saakka. Aika on käynyt vähiin, sillä osa liittovaltion hallinnon rahoituksesta erääntyy perjantaina.

Edellinen hallinnon sulku kesti viisi viikkoa ja jätti noin 800 000 liittovaltion hallinnon työntekijää ilman palkkaa. Kriisiä lievitettiin tammikuussa aikalisällä, kun Trump perääntyi hetkeksi muurivaatimuksestaan, jotta hallinnon rahoitus saatiin väliaikaisesti turvattua.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi