Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Oikeudenkäynti Katalonian itsenäistymisyrityksestä alkaa – syytettyjä uhkaa jopa 25 vuoden vankeus

Separatistijohtajat julistivat Katalonian itsenäiseksi lokakuussa 2017 kansanäänestyksen jälkeen. Espanjan keskushallinto mitätöi julistuksen ja otti Katalonian suoraan hallintaansa. LEHTIKUVA / AFP

Espanjassa alkaa tänään oikeudenkäynti Katalonian puolentoista vuoden takaisesta itsenäistymisyrityksestä.

Syytettynä on 12 katalonialaisjohtajaa. Heistä yhdeksää uhkaa enimmillään 25 vuoden vankeus kapinoinnista. Kolmea muuta vastaan on nostettu lievempiä syytteitä.

Separatistijohtajat julistivat Katalonian itsenäiseksi lokakuussa 2017 kansanäänestyksen jälkeen. Espanjan keskushallinto mitätöi julistuksen ja otti Katalonian suoraan hallintaansa.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet. He katsovat, että kansanäänestys antoi heille oikeuden irrottaa Katalonia Espanjasta. Espanjan keskushallinnon mukaan myös kansanäänestys oli laiton.

Oikeudenkäynnissä kuullaan satoja todistajia, mukaan lukien Espanjan tuolloinen pääministeri, konservatiivipuolue PP:n Mariano Rajoy. Oikeudenkäynnin on määrä kestää noin kolme kuukautta, ja tuomiota odotetaan kesän loppuun mennessä.

"Demokratian ajan tärkein oikeudenkäynti"

Espanjan korkeimman oikeuden puheenjohtaja Carlos Lesmes on kuvannut oikeudenkäyntiä Espanjan demokratian ajan tärkeimmäksi.

Muun muassa Katalonian entinen varapresidentti Oriol Junqueras, alueparlamentin entinen puhemies Carme Forcadell sekä separatistijohtajat Jordi Sanchez ja Jordi Cuixart vastaavat syytteisiin korkeimmassa oikeudessa Madridissa.

Syytettyjen joukosta puuttuu Katalonian tuolloinen presidentti Carles Puigdemont, joka pakeni itsenäistymisjulistuksen antamisen jälkeen Espanjasta. Belgiassa oleskeleva Puigdemont antoi viime viikolla uutistoimisto AP:lle haastattelun, jossa sanoi, että oikeudenkäynnissä on kyse kostosta, ei oikeudenmukaisuudesta.

– (Syytetyt) ovat hirvittävän epäoikeudenmukaisessa ja nöyryyttävässä tilanteessa. Heistä halutaan tehdä varoittava esimerkki, Puigdemont sanoi.

Barcelonassa osoitetaan mieltä oikeudenkäyntiä vastaan

Itsenäistymisen kannattajat aikovat järjestää tänään Barcelonassa suurmielenosoituksen, jossa vaaditaan syytteistä luopumista. Espanjan hallitus ei ole onnistunut tukahduttamaan itsehallintoalueen itsenäistymispyrkimyksiä – päinvastoin.

Puigdemontin hallituksen erottamisen jälkeen Kataloniaan määrättiin uudet vaalit, jotka itsenäistymisen kannattajat voittivat. Myös uusi, viime vuoden kesäkuussa virkavalansa vannonut aluehallinto tavoittelee Kataloniasta itsenäistä tasavaltaa.

Samaan aikaan Espanjan valtakunnan tason politiikka on ollut sekaannuksen tilassa. Kesällä Rajoyn hallitus kaatui laajaan korruptiovyyhteen, jossa PP:n entiset poliitikot olivat ottaneet vastaan lahjuksia.

Nykyinen, sosialistipääministeri Pedro Sanchezin hallitus on erittäin hutera, koska sosialisteilla on 350-paikkaisessa parlamentissa vain 84 edustajaa. Saadakseen esityksiään läpi Sanchezin hallitus tarvitsee Katalonian itsenäistymistä kannattavien puolueiden tukea.

Asiantuntijoiden mukaan onkin todennäköistä, että Sanchezinkin hallitus kaatuu ja Espanjassa päädytään jälleen uusiin vaaleihin tämän vuoden aikana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi