Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvallat lämmittelee suhteitaan itäisen Keski-Euroopan maihin

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmaisi huolensa Venäjän ja Kiinan vaikutusvallasta Unkarissa ja lupasi Yhdysvaltojen lisäävän tukeaan Unkarille korruption vastaisessa taistelussa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat lämmittelee suhteitaan itäiseen Keski-Eurooppaan, jossa ulkoministeri Mike Pompeo vierailee parhaillaan. Maanantaina Pompeo tapasi Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Budapestissa, jossa keskusteltiin muun muassa maiden välisen puolustusyhteistyön syventämisestä. Tänään Pompeo jatkaa vierailuaan Slovakiassa.

Unkarissa Pompeo ilmaisi huolensa Venäjän ja Kiinan vaikutusvallasta ja lupasi Yhdysvaltojen lisäävän tukeaan Unkarille korruption vastaisessa taistelussa.

– Emme saa antaa (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin kylvää epäsopua Nato-ystävien välille. Autoritäärinen Venäjä ei tule koskaan olemaan pienten valtioiden vapauden ja itsemääräämisoikeuden ystävä, Pompeo sanoi.

Pompeo syytti Yhdysvaltojen edellistä hallintoa Unkarin ohittamisesta ja sanoi, että Yhdysvallat on työntänyt Unkarin "sellaisten ihmisten käsivarsille, jotka eivät jaa arvojamme".

Yhdysvaltojen ulkoministeri on viimeksi vieraillut Unkarissa seitsemän vuotta sitten.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto puolusti maan tiivistä Venäjä-suhdetta ja huomautti, että Unkari on energiansaannin suhteen 85-prosenttisesti riippuvainen Venäjästä. Hänen mukaansa Orban jakaa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kansallismielisen maailmankuvan, mutta Unkari on kyllästynyt lännen "tekopyhään" arvosteluun.

Szijjarton mukaan Orbanin ja Trumpin politiikassa on paljon yhteistä: molemmat haluavat suitsia maahanmuuttoa, korostavat kristillistä identiteettiä ja suhtautuvat skeptisesti kansainvälisiin järjestöihin.

Huawei hiertää suhteita

Kiinan osalta Pompeo kertoi huolensa kiinalaisen teknologiajätin Huawein vaikutusyrityksistä. Yhdysvallat on pitkään syyttänyt Huaweita teknologiavarkauksista ja kehottanut liittolaisiaan välttämään Huawein laitteita vakoiluepäilyjen takia.

Unkari on tehnyt sopimuksen Huawein kanssa 5G-verkon rakentamisesta. Samaan aikaan moni länsimaa on kieltäytynyt 5G-yhteistyöstä Huawein kanssa turvallisuushuolien takia.

Szijjarton mukaan myös brittiläisiä ja saksalaisia alihankkijoita on mukana Unkarin 5G-sopimuksessa Huawein kanssa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi