Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvaltojen puolustusministeri saapui Afganistaniin– Afganistanin presidentti varoittaa kiirehtimästä sopuun Talebanin kanssa

Yhdysvaltojen virkaa tekevä puolustusministeri on saapunut vierailulle Afganistaniin tukemaan Taleban-liikkeen kanssa käytäviä rauhanneuvotteluja.

Puolustusministeri Patrick Shanahan tapaa vierailullaan Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin sekä Yhdysvaltojen ja Nato-joukkojen komentajan Scott Millerin.

Yhdysvaltojen ja Taleban-liikkeen edustajat neuvottelivat rauhasta Qatarista viime kuussa. Tapaamisten jälkeen Yhdysvaltojen erityislähettiläs Zalmay Khalilzad kertoi, että rauhanneuvottelut ovat edenneet "merkittävästi".

Khalilzad on toivonut, että rauhansopimus voitaisiin saada aikaiseksi ennen heinäkuulle kaavailtuja Afganistanin presidentinvaaleja. Seuraavan kerran Yhdysvaltojen ja Talebanin edustajien on määrä tavata kahden viikon kuluttua.

Amerikkalaissotilaat eivät lähde - vielä

Ongelmana on, että talebanit eivät ole suostuneet samaan neuvottelupöytään Afganistanin nykyisen hallituksen kanssa. Presidentti Ghani onkin varoittanut Yhdysvaltoja kiirehtimästä sopimukseen talebanien kanssa.

Afganistanissa pelätään, että presidentti Donald Trump vetää amerikkalaisjoukot pois maasta ennen kuin Talebanin ja Afganistanin hallituksen välille saadaan solmittua todellinen ja kestävä rauha.

Yhdysvalloilla on Afganistanissa edelleen 14 000 sotilasta, joista Yhdysvaltojen hallintolähteiden mukaan Trump haluaisi lähiaikoina vetää pois puolet.

Shanahanin mukaan Trump ei ole antanut hänelle mitään ohjeistusta aloittaa joukkojen vetämistä Afganistanista.

– Uskon, että haluamme Afganistanissa sellaisen läsnäolon, joka varmistaa kotimaamme turvallisuuden ja tukee alueellista vakautta. Afganistanilaisten pitää päättää, miltä Afganistan näyttää tulevaisuudessa, siinä ei ole kyse Yhdysvalloista, Shanahan sanoi saapuessaan Kabuliin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi