Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvaltojen tiedustelujohtaja pitää epätodennäköisenä, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseistaan – Tiedustelujohtajan ja Trumpin näkemykset eroavat rajusti toisistaan

Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Daniel Coats on presidentin kanssa eri linjoilla niin Pohjois-Koreasta kuin Iranista. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Daniel Coats ja presidentti Donald Trump näyttävät olevan hyvin eri linjoilla Pohjois-Koreasta. Coatsin mukaan on epätodennäköistä, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseistaan, sillä Pohjois-Korean johtaja näkee ne erittäin tärkeänä hallintonsa selviytymiselle.

Coats kertoi käsityksistään senaatille tiedotteessa, jossa käsiteltiin maailmanlaajuisia uhkia. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

– Me pysymme arviossa, että Pohjois-Korea tuskin luopuu kaikista ydinaseistaan ja tuotantokapasiteetistaan, vaikkakin se pyrkii neuvottelemaan osittaisen ydinaseriisunnan askeleista saavuttaakseen tärkeitä myönnytyksiä Yhdysvalloilta ja kansainvälisesti, tiedustelujohtaja linjasi.

Trump on aiemmin torjunut väitteet siitä, että Pohjois-Korea olisi jopa lisännyt ydinaseidensa tuotantoa sen pysäyttämisen sijaan.

– Media ei anna meille kunniaa siitä valtavasta edistyksestä, jota olemme tehneet Pohjois-Korean kanssa, Trump kirjoitti tviitissä viime viikolla.

Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin on suunniteltu tapaavan helmikuun lopussa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on vakuuttanut, että diplomaattisena tavoitteena on Pohjois-Korean täysi ydinaseriisunta.

Coatsin mukaan Yhdysvaltojen tiedustelu pysyy myös käsityksessä, että Iran ei tällä hetkellä ota isoja askeleita ydinaseidensa kehittämiseksi. Hän huomauttaa, että Iranin toimet ovat olleet hyvin rajoitettuja vuoden 2015 ydinsopimuksen solmimisen jälkeen.

Trump ilmoitti viime keväänä Yhdysvaltojen irtautuvan Iranin ydinsopimuksesta. Trumpin hallinto on lisäksi uhannut asettaa pakotteita kaikille, joilla on liiketoimintaa Iranin kanssa.

Ulkoministeri Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton ovat kuvailleet Irania maailman suurimmaksi terroriuhaksi. Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisö ei puolla tätä näkemystä. Sen mukaan Irania suurempia uhkia ovat muun muassa äärijärjestö Isis ja al-Qaida.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi