Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kanadalaismiehen kuolemantuomio kiristää ennestään kireitä Kanadan ja Kiinan välejä

Kanada varoittaa, että Kiina saattaa soveltaa lakejaan mielivaltaisella tavalla. Kuvassa on poliisipartio Pekingissä Kanadan lähetystön edustalla. LEHTIKUVA/AFP

Kiina on käynyt vastahyökkäykseen Kanadaa vastaan kanadalaismiehen kuolemantuomiosta syntyneen kiistan vuoksi. Kiina suomii pääministeri Justin Trudeaun kommentteja vastuuttomiksi.

Trudeau on arvostellut huumeiden salakuljetuksesta syytetyn miehen saamaa tuomiota. Trudeaun mukaan tuomio on mielivaltainen. Kiina puolestaan vaatii Kanadaa kunnioittamaan Kiinan lakeja ja oikeudenkäyttöä.

Kiina varoittaa kansalaisiaan riskeistä, joita voi liittyä Kanadan-matkoihin. Kiinan ulkoministeriö on julkaissut virallisella sosiaalisen median tillillään varoituksen, jonka mukaan Kiinan kansalainen pidätettiin äskettäin Kanadassa mielivaltaisesti kolmannen maan pyynnöstä.

Tämä näyttää selkeästi viittaavan teknologiayhtiö Huawein talousjohtajan pidätykseen Kanadassa. Samalla varoitus on vastausta Kanadan matkustustiedotteeseen, jossa Kiinaan matkustavia kanadalaisia kehotetaan varovaisuuteen.

Kanada uudisti Kiinaa koskevaa matkustustiedotettaan kuolemantuomion jälkeen.

Alun perin kanadalaismies sai 15 vuoden vankeustuomion, mutta vetoomustuomioistuimen mielestä se oli liian lievä. Kuolemantuomio julistettiin vain päivän kestäneen uuden oikeudenkäynnin jälkeen.

Mies on vakuuttanut syyttömyyttään. Hänellä on puolitoista viikkoa aikaa valittaa tuomiostaan ylempään oikeusasteeseen.

Kierre alkoi Huawei-pomon pidätyksestä

Kanadan ja Kiinan suhteet kiristyivät, kun teknologiayhtiö Huawein talousjohtaja pidätettiin joulukuun alussa Kanadassa Yhdysvaltain viranomaisten pyynnöstä. Yhdysvallat haluaa, että Kanada luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin, koska hän on Yhdysvaltojen mukaan kiertänyt Iranin vastaisia pakotteita.

Kiina puolestaan otti joulukuussa kiinni kaksi Kanadan kansalaista, joita se epäilee kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Kanada on vaatinut kaksikon vapauttamista ja pitänyt heidän pidätyksiään poliittisina.

Kuolemaan maanantaina tuomittu 36-vuotias mies pidätettiin vuonna 2014. Kiinalaisviranomaisten mukaan hänellä oli avainrooli kansainvälisessä huumeiden salakuljetusryhmässä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan 36-vuotiaan kanadalaismiehen tapauksessa on monia tekijöitä, jotka herättävät huolta.

– Erityisesti se, että uusi oikeudenkäynti vietiin läpi niin nopeasti, ja se, että valtiojohtoinen media kiinnitti tapaukseen niin tarkoituksellista huomiota, sanoi järjestön edustaja William Nee.

Kiina on kiistänyt käyttävänsä oikeusjärjestelmäänsä saadakseen panttivankeja, joilla käydä kauppaa Huawein tapauksessa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi