Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvaltain hallinto on ollut osittain suljettuna nyt ennätyksellisen pitkään

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut ilman palkkaa jo kolme viikkoa Yhdysvaltain hallinnon osittaisen sulkemisen takia. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltojen hallinnon osittaisesta sulusta on tullut maan historian pisin. Kun vuorokausi Washingtonissa vaihtui lauantaiksi, alkoi jo 22. päivä, kun hallinto on osittain suljettuna.

Vuorokausi vaihtui Suomen aikaa kello seitsemältä aamulla.

Hallinnon osittainen sulku Yhdysvalloissa alkoi joulukuun 22. päivänä.

Edellinen ennätys on vuodelta 1996, kun vallassa oli presidentti Bill Clinton. Tuolloin sulku kesti 21 päivää.

Osa Yhdysvaltain hallinnosta on suljettuna, sillä osasta maan budjettia ei ole päästy sopuun. Budjettikiistan taustalla on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaatimus Meksikon muurin rakentamisesta. Trump haluaa muuriin yli viisi miljardia dollaria, mutta demokraatit eivät ole suostuneet vaatimukseen.

Trump on lisäksi väläytellyt kansallisen hätätilan julistamista, jotta hän voisi suunnata muuriin rahaa kongressin vastustuksesta huolimatta.

Viimeisimmässä lausunnossaan Trump kuitenkin näyttää perääntyneen puheissaan. Hän sanoi, ettei ole ainakaan heti julistamassa kansallista hätätilaa saadakseen rahoituksen Meksikon rajamuurille. Trumpin mukaan hätätilan julistaminen olisi helpoin keino, mutta hän haluaa kongressin tekevän työnsä.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut ilman palkkaa

Yhdysvalloissa pankkiviranomaiset vaativat lainanantajilta joustavuutta hallinnon työntekijöille, jotka saattavat hallinnon sulun takia tarvita lisää aikaa lainojensa takaisinmaksuun. Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut ilman palkkaa jo kolme viikkoa.

Yhdysvaltain yksi suurimmista pankeista Bank of America avasi asiakkailleen kuuman linjan, jossa hallinnon sulusta kärsiviä asiakkaita voidaan auttaa.

Pankki on lisäksi luvannut antaa 10 000 dollaria hyväntekeväisyyteen. Rahoilla on tarkoitus auttaa Washingtonin alueella asuvia lomautettuja työntekijöitä ruoan, vuokran ja muiden välttämättömyyksien maksamisessa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi