Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Väestökatoa pelkäävä Serbia yrittää kannustaa lapsitalkoisiin

Yleinen hedelmällisyysluku on Serbiassa samaa luokkaa kuin Suomessa eli synnytysikäistä naista kohden syntyy keskimäärin 1,5 lasta. Tilannetta kuitenkin pahentaa Serbiassa voimakas maastamuutto heikon työllisyystilanteen takia. LEHTIKUVA/AFP

Serbiassa viranomaiset ovat huolissaan pahenevasta väestökadosta. Maan asukasluku on jo painunut alle seitsemään miljoonaan, ja YK:n ennusteen mukaan Serbian väestö supistuu 15 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Yleinen hedelmällisyysluku on Serbiassa samaa luokkaa kuin Suomessa eli synnytysikäistä naista kohden syntyy keskimäärin 1,5 lasta. Tilannetta kuitenkin pahentaa Serbiassa voimakas maastamuutto heikon työllisyystilanteen takia.

Nuoria pareja on kannustettu lastenhankintaan muun muassa lisätuilla. Uuden lain mukaan kolmannen tai neljännen lapsen hankkiville vanhemmille on luvassa 30 000 dinaaria (250 euroa) tukea kuukaudessa 10 vuoden ajan.

Työttömille tai harmaassa taloudessa työskenteleville rahaa ei kuitenkaan ole luvassa. Asialla on paljon merkitystä, sillä nuorisotyöttömyys huitelee Serbiassa 30 prosentin tietämissä ja epäviralliset työsuhteet ovat erittäin yleisiä.

Tämä kirpaisee 33-vuotiasta Andrijana Marinkovicia, joka haluaisi kasvattaa pienen poikansa kotimaan sijasta jossain EU:n alueella.

– Eihän kukaan päätä ryhtyä tai olla ryhtymättä vanhemmaksi valtion tukien perusteella, mutta Serbian valtio ei totisesti tee päätöksestä yhtään helpompaa, hän sanoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi