Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhteiset turvallisuushuolet saivat USA:n ja Venäjän asiantuntijat saman pöydän ääreen Suomessa

Suomessa tapaamisen järjestämisen päävastuu oli yksityisissä käsissä Hellenberg Limited -yhtiöllä, jonka toimitusjohtajana toimii Timo Hellenberg. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huipputapaamisen jälkeen suurvaltojen vuoropuhelu on jatkunut Suomessa huomattavasti matalammalla ja käytännönläheisemmällä tasolla. Tällä viikolla Helsingissä tapasi parinkymmenen amerikkalaisen ja venäläisen asiantuntijan joukko. Keskustelunaiheena oli yhteinen huoli: miten estää terroristeja pääsemästä käsiksi radioaktiiviseen materiaaliin.

– Tämä on ollut hyvä alku. Olemme paikallistaneet monia heikkoja kohtia, sanoo Glenn Schweitzer Yhdysvaltain kansallisesta tiedeakatemiasta.

Vaikka kyse ei ole poliittisesta vuoropuhelusta, ovat maiden hallinnot tapaamisista tietoisia. Politiikkaa ei kuitenkaan puhuta, ja muutenkin keskustelut halutaan pitää vapaamuotoisina ja pienessä piirissä.

– Muuten tuloksena olisi suuri konferenssi, jossa puhuttaisiin paljon eikä tehtäisi mitään, Schweitzer naurahtaa.

Suomessa tapaamisen järjestämisen päävastuu oli yksityisissä käsissä turvallisuustutkimukseen erikoistuneella Hellenberg Limited -yhtiöllä. Toimitusjohtaja Timo Hellenbergin ja Schweitzerin tiet ristesivät aikoinaan Iranissa samassa taksissa matkalla lentokentälle.

"Suomikin hyötyy"

Hellenbergin mukaan Suomen poliittinen hallinto on suhtautunut tapaamiseen hyvin myönteisesti, vaikka ei itse olekaan järjestelyissä mukana.

– Suomi hyötyy tästä strategisesti edistämällä Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyötä, Hellenberg perustelee.

Hyötyä saadaan myös käytännöllisemmällä operationaalisella tasolla, sillä keskusteluihin osallistui myös muutamia tarkoin valittuja suomalaisia asiantuntijoita. Muutaman kymmenen osallistujan joukossa oli muitakin eurooppalaisia.

Schweitzer korostaa, että ääriliikkeistä ja radioaktiivisesta materiaalista puhuttaessa tarkastelun on oltava maailmanlaajuista.

– Siinä onnistumiseksi on oleellista, että Yhdysvallat ja Venäjä tekevät yhteistyötä, Schweitzer perustelee.

Hän myöntää maiden nykyisten jännitteiden näkyvän myös tiedeyhteisöjen yhteydenpidossa esimerkiksi käytännön ongelmina viisumijärjestelyissä. Venäjästä ja turvallisuusasioista puhuminen samaan aikaan on sekin omiaan herättämään epäluuloja mahdollisissa rahoittajissa, Schweitzer sanoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi