Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Keltaliivien viesti meni perille – Macron vannoi kuuntelevansa kansaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti televisiossa puheen kansalle maanantai-iltana. LEHTIKUVA/AFP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut sadan euron kuukausikorotuksen minimipalkkaan ensi vuodesta lähtien. Macron ilmoitti asiasta televisiopuheessa, jossa hän kommentoi viime päivien keltaliivien mielenosoituksia.

Neljänä viikonloppuna Ranskassa pidetyissä mielenosoituksissa on protestoitu muun muassa polttoaineveron korotusta ja nousevia elinkustannuksia vastaan.

Presidentti lupasi myös verohelpotuksia. Muun muassa suunnitteilla ollut veronkorotus pienituloisille eläkeläisille perutaan ja työnantajia pyydetään maksamaan verovapaa bonus työntekijöilleen vuoden loupussa, Macron listasi.

Sisäministeriön mukaan mielenosoituksiin osallistui lauantaina noin 136 000 ihmistä eri puolilla maata. Pääkaupungissa keltaliivejä oli noin 10 000. Macronin mielestä mielenosoittajien turhautuminen oli monin tavoin myös oikeutettua.

– Meidän täytyy kuunnella, mitä ihmiset sanovat, ja minä aion heitä kuunnella, Macron totesi.

– Emme aio palata entiseen, vaan tämä on historiallinen käännekohta maassamme. Vuoropuhelun, keskinäisen kunnioituksen ja velvollisuuden kautta me menestymme.

"Maahanmuuttokeskustelulle on tarve"

Macronin mukaan ranskalaisessa yhteiskunnassa on myös tarve keskustella maahanmuutosta. Macron itse aikoo osallistaa keskusteluun eri instituutiot ja järjestöt kuin myös yksittäiset kansalaiset.

Puheensa päätteeksi Macron totesi, että hänen ainoa huolensa ovat ranskalaiset.

– Teille minä aion raportoida säännöllisin väliajoin. Eläköön tasavalta, eläköön Ranska, päätti Macron puheensa.

Lauantain mielenosoituksissa muun muassa sytytettiin palamaan autoja ja rikottiin ikkunoita. Protesteihin liittyen poliisi otti koko maassa kiinni yli 2 000 ihmistä.

Ranskalaisviranomaiset ovat alkaneet tutkia sosiaalisen median tilejä, joissa on oletettavasti rummutettu tukea protesteille, kertoivat lähteet uutistoimisto AFP:lle.

Brittiläisen Times-lehden mukaan satoja Venäjään kytköksissä olevia sosiaalisen median tilejä olisi käytetty lietsomaan mielenosoituksia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi