Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kongon ebolaepidemia on jo historian toiseksi pahin – auttajat vertaavat oloja sota-alueeseen – rauhanturvaajat suojelemassa terveydenhuollon työntekijöitä

Kongon ebolatartuntoja on elokuusta lähtien vahvistettu jo 420 kappaletta. Kuolleita on lähes 250. LEHTIKUVA / AFP

Kongon demokraattisessa tasavallassa leviävä ebolaepidemia on yltynyt jo historian toiseksi pahimmaksi, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa.

Elokuusta lähtien vahvistettuja tai todennäköisiä ebolatartuntoja on yli 420. Tautiin on kuollut liki 250 ihmistä.

Luvut ovat kuitenkin vielä kaukana historian pahimmasta ebolaepidemiasta, joka koettiin Länsi-Afrikassa vuosina 2013–2016. Tuolloin tauti tappoi yli 11 000 ihmistä, ja sairastuneita rekisteröitiin yhteensä lähes 29 000. Suurin osa uhreista oli Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa.

Yhdysvallat määräsi asiantuntijansa turvaan

Ebolan taltuttamista Kongossa vaikeuttavat väkivaltaisuudet. Tauti leviää maan itäosassa alueilla, joilla lukuisat aseelliset ryhmät taistelevat.

Terveydenhuollon työntekijät ovat verranneet oloja sota-alueisiin. Osittain töitä joudutaan tekemään YK:n rauhanturvaajien saattelemana.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on sanonut, että turvallisuusuhat ovat pahin, mutta eivät ainoa haaste epidemian taltuttamisessa.

– Kongossa leviää samaan aikaan muita epidemioita, kuten koleraa ja malariaa, ja maassa on pitkään ollut humanitaarinen kriisi, WHO luetteli pari päivää sitten julkaistussa tilannekatsauksessa.

Väkivaltaisuuksien vuoksi Yhdysvallat määräsi omia asiantuntijoitaan vetäytymään pahimmilta alueilta. Tällä viikolla kahdessa lääketieteen erikoisjulkaisussa on julkaistu kirjoituksia, joissa amerikkalaisia asiantuntijoita toivotaan takaisin töihin.

Tarttuu helposti ja tappaa usein

Ebolaviruksen aiheuttama tauti on sekä erittäin helposti tarttuva että hyvin tappava. Sitä levittävät lepakot, jotka eivät itse sairastu, mutta tartuttavat niitä metsästäviä ihmisiä. Virus leviää myös ihmisestä ihmiseen esimerkiksi kosketuksessa.

Tauti alkaa korkealla kuumeella, heikotuksella, kovalla nivel- ja lihaskivulla sekä päänsäryllä ja kurkkukivulla. Ensioireita seuraavat yleensä oksentelu ja ripuli, iho-oireet, munuais- ja maksavaivat sekä ulkoinen ja sisäinen verenvuoto.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi