Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Merkelin hallitus sai kyytiä Hessenissä – hallituskumppani uhkaa lähdöllä

Ovensuukyselyjen ensimmäiset tiedot vetivät liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kannattajien ilmeet vakaviksi Hessenissä. LEHTIKUVA/AFP

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien hallituskumppani SPD uhkasi sunnuntaina jättää koalition. Syy on, että hallituspuolueet kärsivät rökäletappion sunnuntaina järjestetyissä osavaltiovaaleissa Hessenissä.

Sosiaalidemokraatit syyttävät tappiosta liittohallituksen eripuraisuutta.

– Hallituksen tila on kestämätön, sanoi SPD:n pääsihteeri Andrea Nahles lehdistötilaisuudessa Berliinissä.

Merkelin hallituksen on löydettävä järkevä tapa toimia ja CDU:n suostuttava selkeään, sitovaan poliittiseen tiekarttaan, Nahles sanoi.

– Vasta sitten voimme ottaa kantaa siihen, onko tämä hallitus vielä oikea paikka meille.

Sen jälkeen, kun koalition jäsenet vastahakoisesti suostuivat aiemmin tänä vuonna muodostamaan hallituksen, koalitio on kulkenut kriisistä kriisiin.

Noin kymmenen prosenttiyksikön romahdukset

Ovensuukyselyiden mukaan Merkelin CDU kärsi vakavan tappion Hessenin osavaltiovaaleissa.

Vaikka CDU pysyykin Hessenin suurimpana puolueena, se näytti menettäneen kannatustaan noin kymmenen prosenttiyksikköä ja oli ovensuukyselyiden mukaan saamassa 28 prosenttia äänistä. Sosiaalidemokraatit näyttivät saavan noin 20 prosenttia äänistä, melkein 11 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vaaleissa.

Die Weltin mukaan kannatustaan nostanut vihreät olisi aivan SPD:n kannoilla. Kannatustaan näytti nostaneen myös maahanmuuttoa kritisoinut Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue, joka sai tulosennusteen mukaan noin 13 prosenttia äänistä ja oli pääsemässä ensi kertaa osavaltion parlamenttiin.

CDU:n pääsihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer sanoi torstaina, että on mahdoton sanoa kuinka vakaana tilanne liittohallituksessa pysyy Hessenin vaalien jälkeen. Hän varoitti, että jos hallitus nyt kaatuu, se tarkoittaa uusia liittopäivävaaleja. Lausunto oli viesti mahdollisille koalition jättämistä miettiville poliitikoille niin CDU:n kuin SPD:n riveissä.

Tämänhetkisten kannatuskyselyiden mukaan sekä CDU että SPD saisivat tällä hetkellä vielä huonomman vaalituloksen kuin liittopäivävaaleissa viime vuonna.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi