Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ruotsidemokraatit eivät hyväksy porvarien vähemmistöhallitusta

Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlen yhdessä maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmoitti perjantaina Facebookissa yrittävänsä seuraavaksi muodostaa porvarillisen vähemmistöhallituksen ilman sosiaalidemokraattien tukea. Jos kaikki neljä porvaripuoluetta ei halua olla tässä mukana, voi vähemmistöhallitus syntyä myös kolmen tai kahden puolueen pohjalle.

Kristersson sanoo olevansa tarpeen vaatiessa valmis muodostamaan vähemmistöhallituksen pelkästään kokoomuksen voimin. Hän yritti ensin muodostaa porvarihallitusta sosiaalidemokraattien tuella, mutta sosiaalidemokraatit torjuivat ajatuksen heti.

Allianssin sisällä on erimielisyyttä siitä, voisiko porvarihallitus tukeutua ruotsidemokraatteihin. Keskusta ja liberaalit torjuvat ajatuksen ja tavoittelisivat mieluummin yhteistyötä punavihreän blokin kanssa.

– Kutsun ehdotusta nimellä "3–2–1". Hallitus voi koostua pelkästään maltillisesta kokoomuksesta tai maltillisesta kokoomuksesta ja niistä allianssin puolueista, jotka haluavat siihen kuulua, Kristersson kirjoittaa.

Mietitään viikonlopun yli

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan allianssin johtajien on määrä tavata seuraavan kerran maanantaina. Keskustan puoluesihteeri Michael Arthursson pahoitteli, että Kristersson julkisti hankkeen Facebookissa ennen kuin allianssi ehti keskustella siitä keskenään.

Jotta Kristerssonin hallitus syntyisi, pitäisi sen saada taakseen enemmistö valtiopäivillä. Sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistopuolue äänestävät sitä hallitusta vastaan.

Hankkeen menestyksen mahdollisuudet näyttivät kuitenkin heikoilta. Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson ilmoitti, ettei hänen puolueensa "tietenkään" päästä valtaan hallitusta, jossa se ei saisi minkäänlaista vaikutusvaltaa.

Sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Anders Ygeman totesi, ettei Kristersson pääse yli perusongelmastaan eli siitä, että porvariblokki on pienempi kuin punavihreiden puolueiden ryhmä. Kristerssonin hallitus olisi joka tapauksessa riippuvainen ruotsidemokraateista, Ygeman sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi