Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trumpin Amerikka ensin -ulkopolitiikka ei amerikkalaisten mielestä toimi

Kyselyssä kaksi kolmasosaa vastaajista katsoo, että Yhdysvaltain pitäisi olla edelleen mukana Pariisin ilmastosopimuksessa ja Iranin ydinohjelmasopimuksessa. LEHTIKUVA/AFP

Amerikkalaisten käsitykset ulkopolitiikan teosta ja tavoitteista ovat muuttuneet presidentti Donald Trumpin valinnan myötä, mutta päinvastaiseen suuntaan kuin Trumpilla. Chicago Council on Global Affairs -tutkimuslaitoksen kyselyssä 70 prosenttia vastaajista katsoi aktiivisen kansainvälisen yhteistyön palvelevan parhaiten Yhdysvaltain tulevia etuja. Luku on kyselyiden toiseksi korkein sitten vuoden 1974.

Kansainvälistä päätöksiä esimerkiksi YK:ssa kannattaa enemmistön mielestä tehdä siinäkin tapauksessa, ettei lopputulos aina olisi Yhdysvaltain kannalta paras mahdollinen. Chicago Councilin mukaan johtopäätös Trumpin kahden virkavuoden jälkeen on selvä: vankka enemmistö torjuu presidentin Amerikka ensin -politiikan.

Tulkintaan yhtyy ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Globaalit uhat ovat tulleet yhä selvemmiksi yhdysvaltalaisille, eikä Trumpin vetäytyä politiikka tunnu saavan vastakaikua, Aaltola sanoo.

Konkreettinen esimerkki: Trump on päättänyt vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinohjelmasopimuksesta. Kaksi kolmasosaa kyselyn vastaajista on sitä mieltä, ettei näin olisi pitänyt tehdä.

Aaltolan mukaan mielipide-erot ulkopolitiikasta eivät välttämättä näy tulevissa vaaleissa, sillä perinteisesti niissä keskitytään kotimaan asioihin.

– Se tietysti auttaa (Trumpia), että talous kasvaa ja työttömyys on alhaalla, Aaltola tiivistää.

Kunnioituksen sijaan pelkoa tai naurua

Turvallisuuspolitiikassa Trump on korostanut liittolaisten vastuuta omasta puolustuksestaan ja väläytellyt mahdollisuutta, etteivät amerikkalaiset välttämättä riennä apuun. Tässäkin kansalaisten solidaarisuus tuntuu olevan vankemmalla pohjalla: 64 prosenttia lähettäisi amerikkalaisjoukot Etelä-Korean tai Japanin avuksi, jos Pohjois-Korea hyökkäisi. Yli puolet (54 prosenttia) tekisi saman, jos Venäjä uhkaisi Baltian Nato-liittolaisia.

Kolme neljäsosaa pitäisi Yhdysvaltain sitoutumisen Natoon joko ennallaan tai lisäisi sitä nykyisestä.

Tullien korotukset ja puheet kauppasodista näyttävät myös olevan vastoin amerikkalaisten enemmistön käsitystä järkevästä politiikasta. Toissa vuonna tehdyssä Chigaco Councilin kyselyssä 59 prosenttia arvioi kansainvälisen kaupan olevan hyväksi Yhdysvaltain taloudelle. Nyt samaa mieltä on 82 prosenttia vastaajista.

Useimpien amerikkalaisten mielestä Yhdysvaltojen olisi parempi olla ihailtu kuin pelätty valtio. Kyselyn vastaajat kuitenkin arvioivat, että tällä hetkellä tilanne on pikemminkin päinvastoin. Joka kymmenes uskoo, että Yhdysvalloille tällä hetkellä nauretaan ympäri maailman.

Chigaco Councilin kyselyyn vastaisi heinäkuussa tilastollisesti edustava otos, yli 2 000 kansalaista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi