Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Turkin viranomaiset vuotivat julkisuuteen Saudi-Arabian "kuolemanpartion" nimet

Jamal Khashoggin katoamiseen mahdollisesti liittyviä saudimiehiä Istanbulin lentokentällä. Lehtikuva / AFP

Turkin viranomaiset ovat vuotaneet julkisuuteen niiden 15 saudiarabialaisen nimet, joiden viranomaiset tiettävästi epäilevät liittyvän sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamiseen.

Mediassa "kuolemanpartioksikin" kutsutun ryhmän jäsenten nimet ja kuvat julkaistiin New York Timesin mukaan lähellä Turkin hallitusta olevassa Sabah-lehdessä.

Kaikki miehet ovat Sabahin lähteiden mukaan Saudi-Arabian hallinnon palkkalistoilla. Yksi listan miehistä on Saudi-Arabian sisäisen turvallisuuden viraston ruumiinavausasiantuntija, yksi taas maan ilmavoimien luutnantti.

Turkin viranomaiset epäilevät, että Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin hänen käydessään Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime viikolla. Turkkiin kahdella yksityiskoneella samana päivänä saapuneen ja pikaisesti maasta poistuneen 15 saudimiehen ryhmän epäillään toteuttaneen murhan.

Kaikki miehet olivat tallentuneet lentokentän valvontakameroiden kuviin.

Saudi-Arabia on kiistänyt kaikki syytökset ja sanonut Khashoggin poistuneen konsulaatista elossa. Saudit eivät kuitenkaan ole esittäneet tästä mitään todisteita.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut saudeilta vastauksia Khashoggin katoamisesta. Myös Yhdysvallat on vaatinut painokkaasti asian selvittämistä ja ollut yhteydessä Saudi-Arabian johtoon.

Kruununprinssi toimittajan kannoilla

Washington Post puolestaan kertoo tiedustelulähteisiin vedoten, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli määrännyt toteutettavaksi operaation, jolla Khashoggi saataisiin houkuteltua maanpaosta takaisin Saudi-Arabiaan. Kruununprinssi olisi halunnut vangita hänestä kriittisesti kirjoittaneen toimittajan. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat saaneet käsiinsä viestejä, joissa saudiviranomaiset keskustelivat operaatiosta.

Useiden Khashoggin ystävien mukaan hän oli viime kuukausina saanut yhteydenottoja lähellä prinssi Mohammedia olevilta korkea-arvoisilta virkamiehiltä, jotka olivat tarjonneet hänelle hyviä työpaikkoja, jos hän palaisi Saudi-Arabiaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi