Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ihmissyönnin kaloriarvot ja kärpäsen tuoksu viinilasissa – tieteen huumorinobelit jaettiin

Tiesittekö, että ihmissyöjä saa ravinnostaan selvästi vähemmän kaloreita kuin useista muista perinteisemmistä lihaa sisältävistä ruokavalioista? Tai että viiniasiantuntijat voivat kertoa luotettavasti pelkän tuoksun perusteella, onko viinilasissa kärpänen?

Yllä olevat ovat esimerkkejä kansainvälisistä tieteellisistä tutkimuksista, joille on myönnetty tämän vuoden Ig Nobel -palkinnot. Huumorinobeleiksikin kutsutut "epätodennäköisen tutkimuksen" palkinnot jaettiin torstaina paikallista aikaa Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Yllä mainittujen ravitsemustieteen ja biologian palkintojen ohella huomionosoituksen saivat muun muassa tutkimukset vuoristorata-ajeluiden merkityksestä virtsakivien hoidossa (lääketiede), ihmisen syljen tehokkuudesta likaisten pintojen puhdistusaineena (kemia) sekä voodoo-nukkejen hyödyllisyydestä inhottaville esimiehille kostettaessa (taloustiede).

Kirjallisuuden Ig Nobelin sai tutkimus, joka todisti, etteivät useimmat monimutkaisia laitteita käyttävät henkilöt vaivaudu lukemaan laitteen käyttöohjetta.

Entäpä sitten rauhanpalkinto? Sen sai tutkimus autoratissa raivoamisen ja kiroilun yleisyydestä, syistä ja vaikutuksista.

Toisin kuin voisi luulla, Ig Nobelit eivät ole irvailua tutkimukselle vaan pyrkivät edistämään kiinnostusta tieteeseen: ensin naurattamalla, sitten herättämällä ajatuksia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi