Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Hollannin ja Sveitsin media: Kaksi epäiltyä venäläisagenttia yritti vakoilla Salisburyn myrkky-iskua tutkinutta sveitsiläislaboratoriota

Britannian viranomaiset tutkivat viime maaliskuussa Saliburyn hermomyrkytyksen tapahtumapaikkaa. LEHTIKUVA/AFP

Kaksi epäiltyä Venäjän tiedustelupalvelun agenttia pidätettiin viime keväänä Haagissa, kertovat Hollannin ja Sveitsin sanomalehdet. Kaksikko aikoi tiettävästi vakoilla Sveitsissä sijaitsevaa Spiezin laboratoriota, jota Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW käytti Salisburyn hermomyrkkyiskun tutkinnassa.

Hollantilaisen NRC Handelsblad -lehden ja sveitsiläisen Tages-Anzeigerin selvityksen mukaan pidätys tehtiin yhteistyössä useiden eurooppalaisten tiedusteluviranomaisten kanssa. Sveitsin kansallinen tiedustelupalvelu NDB vahvistaa olevansa tietoinen tapauksesta.

Epäillyt venäläisagentit on palautettu Venäjälle. Heidän kerrotaan olevan Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n palveluksessa.

Arvostettua Spiezin laboratoriota käytettiin myös Syyrian kaasuiskujen tutkinnassa. Laboratorio oli sen viestintäjohtajan mukaan aiemmin tänä vuonna verkkohyökkäyksen kohteena, mutta hakkerointiyritykseen oli valmistauduttu eikä tietoja päässyt vuotamaan. Kesäkuussa kävi ilmi, että liikkeellä oli väärennetty konferenssikutsu laboratorion nimissä ja viesti sisälsi haittaohjelmia.

Sveitsiläislehden lähteiden mukaan pidätyksessä ei ollut kyse vain epäillystä verkkohyökkäyksestä vaan kaksikolta otettiin talteen myös vakoilulaitteistoa.

Britannian mukaan myös entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämisestä syytetyt miehet ovat Venäjän sotilastiedustelun agentteja. Hollannissa pidätetyt epäillyt olivat eri henkilöitä.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin myrkyttää harvinaisella Novitshok-hermomyrkyllä maaliskuussa Britannian Salisburyssa. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tekoon.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi