Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ruotsin alustavissa vaalituloksissa paljastui virhe – punavihreiden etumatka kasvoi kahteen paikkaan

Punavihreä blokki on saamassa parlamentista 144 paikkaa ja porvarit 142 paikkaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ruotsissa punavihreä blokki säilyttänee niukan etumatkansa porvariallianssiin nähden, arvioi valtiotieteilijä Jonas Hinnfors Ruotsin televisiolle SVT:lle. Hänen mukaansa kahden edustajanpaikan ero on todennäköisesti liian suuri kurottavaksi umpeen.

Tilanne olisi voinut Hinnforsin mukaan olla jännittävämpi, jos eroa olisi ollut vain yksi paikka, kuten ennen tänään paljastunutta ääntenlaskuvirhettä vaikutti olevan.

Alustava lopullinen vaalitulos saadaan Ruotsissa huomenna sen jälkeen, kun myöhäiset ennakkoäänet ja ulkomailla annetut äänet on laskettu. Ulkoruotsalaiset ovat perinteisesti äänestäneet enemmän porvareita kuin vasemmistoa.

Alkuperäisen alustavan vaalituloksen mukaan punavihreät olisivat saaneet 144 paikkaa ja porvarit 143 paikkaa. Ero kasvoi kahteen, kun porvariallianssiin kuuluva keskustapuolue menetti yhden paikan ruotsidemokraateille.

Muutos johtui Länsi-Götanmaalla tehdystä virheestä, jossa oli sekoitettu parlamenttivaalien ja maakäräjävaalien äänestystulokset. Ruotsalaiset äänestivät sunnuntaina kolmissa vaaleissa yhtä aikaa.

Enemmistöhallitus erittäin epätodennäköinen

Ruotsin valtiopäivillä on 349 paikkaa, joten enemmistöhallitus tarvitsisi vähintään 175 kansanedustajan tuen. Kumpikaan perinteisistä poliittisista blokeista ei tähän yllä, koska ruotsidemokraatit kasvatti vaa'ankieliasemansa 63 paikan suuruiseksi. Yksikään muu puolue taas ei ole valmis avoimeen hallitusyhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Tilanteen vaikeutta kuvaa hyvin se, että jopa kahden suurimman puolueen – sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen – yhteishallitus jäisi neljän paikan päähän enemmistöstä. Tämäkin hyvin epätodennäköisenä pidetty vaihtoehto tarvitsisi tuekseen jonkin kolmannen puolueen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi