Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvallat uhkailee Kansainvälistä rikostuomioistuinta: Kostamme, jos syytätte amerikkalaisia

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoo Yhdysvaltojen rankaisevan yrityksiä ja valtioita, jotka auttavat ICC:tä tutkimaan amerikkalaisia. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat on uhannut ryhtyä toimiin Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä vastaan, mikäli se nostaa sotarikossyytteitä Afganistanissa palvelleita amerikkalaisia vastaan.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoo, että jos syytteitä nostetaan, prosessiin osallistuneille tuomareille ja syyttäjille määrätään matkustuskielto Yhdysvaltoihin ja heitä vastaan nostetaan syyte Yhdysvalloissa. Hän myös sanoi Yhdysvaltojen rankaisevan yrityksiä ja valtioita, jotka auttavat ICC:tä tutkimaan amerikkalaisia.

ICC:n syyttäjä vaati marraskuussa tutkimusta väitetyistä sotarikoksista, joita Yhdysvaltojen armeijan ja tiedusteluviranomaisten uskotaan tehneen Afganistanissa. Kyse on muun muassa kiinni otettujen ihmisten epäillystä huonosta kohtelusta.

– Yhdysvallat käyttää kaikkia tarvittavia keinoja suojellakseen kansalaisiaan ja littolaistemme kansalaisia tämän laittoman oikeusistuimen nostamilta epäoikeudenmukaisilta syytteiltä, Bolton sanoo.

– Emme tee yhteistyötä ICC:n kanssa. Emme auta ICC:tä. Emme missään tapauksessa aio liittyä ICC:hen. Annamme ICC:n kuolla itsekseen.

ICC:n ulkopuolella myös Venäjä, Kiina ja Intia

ICC:n perustamisasiakirjan Rooman sopimuksen on allekirjoittanut ja ratifioinut 123 maata. Yhdysvallat ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sopimuksen mutta eivät ole ratifioineet sitä. Kiina ja Intia eivät ole edes allekirjoittaneet.

Boltonin mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto vastustaa periaatteessa ajatusta, että minkään kansainvälisen elimen päätökset vaikuttaisivat Yhdysvaltojen asioihin enemmän kuin maan oma perustuslaki.

– Nykyinen presidenttimme ei anna ulkomaisten byrokraattien nostaa syytteitä Yhdysvaltojen kansalaisia vastaan eikä muiden maiden sanella, miten me puolustamme itseämme.

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat tuoreeltaan Boltonin kommentit.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi