Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Linnaan tuodaan taidetta, torniin uudet portaat

Viipurin linnassa on kerrostumia 1100-luvulta lähtien. Kuva: Elena Liseytseva

Viipurin linnan torni hohtaa nyt häikäisevän valkoisena.

Se ei kuitenkaan vakuuta linnan kunnosta, sillä tornin on ollut rakennustelineiden ympäröimänä aina muutaman vuoden välein. Edellisestä maalauksestakaan ei ole monta vuotta, ja viimeksi uutisoitiin linnan muurien rapistuva uhkaavasti.

Nytkin telineet ympäröivät linnan sisäänkäyntiä ja työmiehet kantavat tarvikkeita edestakaisin. Liekö hyvä vai huono merkki?

Linna on kuitenkin yleisölle auki ja vanhempi tutkija Aleksei Melnov lupaa auliisti esitellä työpaikkaansa.

Viipurin linnamuseon tutkija Aleksei Melnov ei säikähdä linnan jatkuvaa remontointa. Sitä on tehty jo vuosisatoja. Kuva: Elena Liseytseva

Paikalla on ollut jonkinlainen linnoitus jo 1100-luvulta, ja lähes koko ajan on myös ollut menossa jonkinlainen muutostyö. Ikuiselta vaikuttava remontti ei siis ole mitään uutta.

Tällä kertaa on kuitenkin mukana myös perusmuutos. Pihan 1800-luvulla rakennetut rakennukset ovat tähän asti olleet pääosin tyhjillään. Tilat muutetaan nyt näyttelytiloiksi, joihin voidaan sijoittaa esimerkiksi Pietarin Eremitaasin Viipuri-aiheisia maalauksia.

Linnan torniin ei nyt voi kiivetä, sillä se portaat on purettu. Kuva: Elena Liseytseva

Linnan tornin suhteen menossa on tuumaustauko. Pyhän Olavin torniin ei voi nyt kiivetä, koska siinä ole lainkaan portaita. Vanhat portaat purettiin ja tilalle piti rakentaa uudet metalliportaat.

Tornista paljastui kuitenkin ennen tuntemattomia tiilikerroksia, joita halutaan suojella. Portaiden lisäksi pohditaan, voisiko torniin sijoittaa hissin.

Rauniot raivataan

Linnan pihasta on löydetty unohdettu käytävä muurien läpi. Kuva: Elena Liseytseva

Melnovin esittely rauhoittaa huolestunutta satunnaiskävijää. Muurit eivät olekaan hajoamassa, vaikka kunnostusta toki tarvitaan, ja tornin maalauksessakin on nyt varmasti tehty hyvää työtä – toisin kuin vuonna 2011, jolloin maalausta ei kuulemma viimeistelty kunnolla.

Menossa on kahdeksaan vuoteen ajoittuva kokonaisremontti.

– Päälinnaan päästään kolmen, neljän vuoden kuluttua, arvioi Melnov.

Viipurin rappion symboli muuttuu ensin puistoksi ja myöhemmin ehkä teatteriksi. Kuva: Pirjo Kamppila

Hänellä on uutisia myös Viipurin vanhasta kaupungista. Viipurin rappion symboli on vuosikausia raunioina lojunut keskustakortteli. Sitä siistitään parhaillaan ja se muutetaan aluksi puistoksi. Myöhemmin kaupunki on ajatellut rakennuttaa paikalle teatterin ja kulttuuritalon, joiden ulkoasun pitää olla kopio vanhasta.

Kaupunki tosin käski jyrätä talot matalaksi vuonna 2013, mutta työ jäi kesken. Viereisen Domus-talon kohtalosta ei ole tietoa, sillä se on yksityisen rakennusliikkeen omistuksessa. Talon seinät eivät kuitenkaan enää kauan pysy pystyssä.

Kirill Vyucheisky numeroi kiviä portaiden purkua ja uudelleen pystytystä varten. Kuva: Elena Liseytseva

Viipurin vanhan tuomiokirkon kellotorni on myös remontissa, jonka pitäisi valmistua ensi kesään mennessä. Silloin sen sisällä pääsee ihailemaan vanhoja kellokoneistoja, lupaa Melnov. Viereinen tuomiokirkon raunio näyttää yhä kaatopaikalta.

Viipurin linna 1920-luvulla. Kuva: Wiipurin arkistoyhdistys (WAY)
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi