Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Venäjän, Iranin ja Turkin johtajat puhuivat "yhteistyön hengestä", mutta olivat eri linjoilla Idlibin tulitauosta

Syyrialainen kapinallistaistelija kuvattiin syyskuussa tuntemattomassa paikassa Idlibin alueella. LEHTIKUVA/AFP

Venäjän, Iranin ja Turkin perjantain huippukokous ei juuri tuonut lisäselvyyttä siihen, mitä Syyrian Idlibin alueella seuraavaksi tapahtuu. Presidentit Vladimir Putin, Hassan Ruhani ja Recep Tayyip Erdogan ilmoittivat yhteisessä julkilausumassa työskentelevänsä "yhteistyön hengessä" Idlibin vakauttamiseksi.

Johtajien erikseen antamat kommentit viestivät kuitenkin selvistä mielipide-eroista seuraavien askelten suhteen.

Turkin Erdogan varoitteli Syyrian hallituksen mahdollisen hyökkäyksen Idlibiin johtavan verilöylyyn ja suureen humanitaariseen katastrofiin.

– Jos voimme varmistua täällä tulitauosta, se on tämän huippukokouksen tärkeimpiä askelia, Erdogan sanoi.

Vladimir Putin oli eri linjoilla. Hänen mukaansa Syyrian hallituksella on täysi oikeus vallata takaisin kaikki maansa alueet. Putinin sanoja vahvisti tieto, jonka mukaan hallitusta tukevat venäläiskoneet pommittivat jälleen perjantaina kohteita Idlibin alueella.

Turkki pelkää pakolaistulvaa

Huippukokousta isännöinyt Iran on niin ikään ollut sodassa Syyrian hallituksen tukena.

– Taistelu terrorismia vastaan Idlibissä on väistämätön osa rauhan ja vakauden palauttamista Syyriaan, presidentti Hassan Ruhani linjasi.

Osaa hallitusta vastustavista kapinallisista tukeva Turkki pelkää, että laajamittaiset taistelut Idlibissä ajavat rajan yli Turkkiin niin jihadistitaistelijoita kuin satojatuhansia uusia pakolaisia. Lisäksi Turkilla on tällä hetkellä myös omia joukkoja Idlibin alueella.

Venäjä ja Iran näyttivät turhaan toivoneen Turkin näyttävän Teheranissa vihreää valoa hyökkäyksen aloittamiselle Idlibissä.

Hallituksen joukot menettivät Idlibin hallinnan vuonna 2015. Venäjän asevoimien puututtua sotatoimiin presidentti Bashar al-Assadin hallitus on kyennyt valtaamaan takaisin pääosan muista kapinallisalueista.

Idlibissä asuu tällä hetkellä noin kolme miljoonaa ihmistä, joista puolet on paennut sinne muualta Syyriasta. Vuonna 2011 alkaneessa sodassa on kuollut ainakin 350 000 ihmistä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi