Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

WP: USA:n korkeimman oikeuden tuomariehdokas kiersi Venäjä-tutkinnan kannalta olennaiset kysymykset

Kavanaugh korosti kuulemisessa toistuvasti, ettei yksikään presidentti ole lain yläpuolella, mutta muuten hän ei juuri suostunut kommentoimaan Trumpiin liittyviä asioita. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomariksi ehdolla oleva Brett Kavanaugh vastasi kierrellen, kun häneltä senaatin kuulemisessa kysyttiin, voiko presidentti armahtaa itsensä rikosoikeudellisesta vastuusta tai onko presidentillä oikeus erottaa hänen toimiaan tutkiva erikoissyyttäjä. Hän ei sanonut suoraan kantaansa myöskään siihen, voiko presidentti sivuuttaa erikoissyyttäjän hänelle antaman haasteen.

Asiasta kertoo muun muassa Washington Post.

Kaikki kolme kysymystä olivat keskeisen olennaisia erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan kannalta. Mueller tutkii muun muassa Venäjän epäiltyä sekaantumista Yhdysvaltojen vaaleihin, presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan mahdollisia Venäjä-kytköksiä ja sitä, onko Trump syyllistynyt oikeuden häiritsemiseen.

Kavanaugh korosti kuulemisessa toistuvasti, ettei yksikään presidentti ole lain yläpuolella, mutta muuten hän ei juuri suostunut kommentoimaan Trumpiin liittyviä asioita.

Hän kuitenkin otti etäisyyttä julkisuudessa toistuvasti esillä olleeseen vanhaan kirjoitukseensa, jossa hän oli sitä mieltä, että presidenttiin kohdistuvat rikostutkinnat ja oikeusjutut vievät liikaa presidentin aikaa ja häiritsevät tämän työtä niin, etteivät ne palvele kansan etua. Hän sanoi senaatille, ettei kyseinen mielipide ollut hänen tulkintansa perustuslaista vaan vain ajatus, jonka hän heitti ilmoille.

Väisteli myös aborttikysymystä

Kavanaugh tiedetään erittäin arvokonservatiiviseksi, ja hänen nimityksensä vastustajat pelkäävät hänen rajoittavan oikeutta aborttiin. Senaatin kuulemisessa hän sanoi kyllä, että aborttioikeuden valtakunnallisesti turvannut päätös Roe v. Wade on vakiintunut laintulkinta, mutta hän ei sulkenut pois mahdollisuutta, että äänestäisi aborttioikeutta eri tavoin rajoittavien päätösten puolesta.

Aselaeista kysyttäessä Kavanaugh seisoi aiemman näkemyksensä takana, ettei osavaltiolla tai muulla alueella ole oikeutta kieltää puoliautomaattikivääreitä, sillä korkein oikeus on jo todennut ne laillisiksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi